Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Britanski i NATO avioni elektronski ometali ruske sisteme S-400 kažu ruski stručnjaci

Britanski borbeni avion Eurofighter Typhoon pored ruskog SU-30 Flanker

S-400 sistem protuzračne odbrane, koji koriste Rusija, Kina i Turska, dok Indija čeka na isporuku, važi za najnapredniji sistem u kategoriji sistema protuzračne odbrane dugog i srednjeg dometa

Prema nekoliko izvještaja koji kruže internetom, kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) zajedno s kraljevskom mornaricom (RN) povećalo je patroliranje duž ruskih granica, što je „operacija bez presedana”, koja je natjerala rusku vojsku na zauzimanje obrambenog položaja.

Prema ruskom vojnom sajtu TopWar, britanske oružane snage poslale su oko 28 aviona koji djeluju u arktičkoj zoni, u blizini poluostrva Kola i preko Crnog mora, do ruske granice, gdje su trenutno raspoređeni sistemi S-400 i S-300.

Letovi su izvođeni u formacijama od po pet vojnih aviona, koji uključuju Eurofighter Typhoone, RAF Voyager Airbus A330 MRTT, Boeing E-3 Sentry (AWACS), izviđački avion RC-135 i avion za elektronsko ratovanje Raytheon Sentinel.

Raytheon Sentinel.

„Britansko ratno vazduhoplovstvo i mornarica povećali su svoju aktivnost duž granica Ruske Federacije, vršeći patrole. Na ovaj način identificiraju ranjivosti protuzračne odbrane Ruske Federacije, kako bi se kasnije mogle iskoristiti. Patroliranje se vrši od kraja augusta. ” objavila je Avia.Pro, ruska novinska agencija.

Ruski odbrambeni sistemi S-400 i S-300 dizajnirani su da djeluju kao dio integrisane protuzračna odbrane, a oba služe zajednički za povećanje efikasnosti, kao dio šireg integrisanog sistema protuzračne odbrane (IADS).

Integrisana protuzračna odbrana se sastoji od više slojeva PZO sistema, u rasponu od raketa kratkog do raketa dugog dometa, kako bi se poboljšala odbrana Rusije. Također uključuje različite radare i senzore za otkrivanje različitih vrsta neprijateljskih ciljeva.

Izvještaji tvrde da je operacija dio plana Britanije i partnera iz NATO saveza, radi skeniranja frekvencija odbrambenih sistema, što će im omogućiti da prepoznaju ranjivosti ruskih protuzračnih sistema.

Ovo bi moglo stvoriti “prozor” za stealth avione poput F-22 i F-35, kako bi se približili regiji, bez da budu otkriveni od strane ruskih protuzračnih sistema.

Prema tvrdnjama vojnih stručnjaka koji je dao izjave za Avia.Pro, „Britanci će možda proučiti „ rupe“ u ruskim sistemima PZO, uključujući sposobnost rada u multitasking modu. Ovo je prvi put da se to ispitiva i Rusija bi trebala biti spremna za bilo kakav razvoj situacije. “

Sistem S-400 važi za najnapredniji sistem protuzračne odbrane dugog i srednjeg dometa, koji je dizajniran da otkrije i uništava avione, krstareće i balističke rakete. Međutim, ruska strana tvrdi kako je S-400 sposoban da otkriva i uništava borbene avione pete generacije, poput F-22 i F-35.

Stupivši u službu u Rusiji 2007. godine, sistemi S-400 mogu gađati ciljeve u dometu do 400 kilometara, koji se kreću brzinama i do 6 puta bržim od zvuka, na visinama do 30 kilometara.

Britanci su se vjerovatno ohrabrili na ovaj korak, nakon snimaka koje je turska vojska objavila iz Sirije i Libije, koristeći se sličnim tehnikama, na kojima se moglo vidjeti masovno uništavanje ruskih protuzračnih sistema poput Pantsir S1.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021