Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

„Bolesnik sa Bosfora“ je ozdravio i ponovo ustao protiv velikih sila

Turska kao nasljednik Osmanske države u posljednjih 200. godina prošla je tri faze odnosa sa Zapadom. Prva faza bila je „Bolesnik sa Bosfora“, druga faza bila je „Strateški saveznik“, dok je današnja kao treća „Interesni strateški saveznik“

 Ukoliko kao današnja Turska imate historiju velikog carstva koje je stotinama godina upravljalo na tri kontinenta, države koje su vaša konkurencija učinit će sve da zaustave vaš novi rast.

U posljednjem periodu Osmanskog carstva, u doba industrijske revolucije i otkrivanja potencijala nafte, Evropa je ubrzala nastojanja da rasparča Osmansko carstvo.

U tom periodu Osmansko carstvo u Evropi nazivali su „Bolesnikom“ ali u stvarnosti taj nadimak je prva Rusija počela koristiti.

U diplomatskom jeziku, to je značilo ponižavanje Osmanske države.

Posljednji suvereni Osmanski sultan Abdulhamid Han godinama se trudio da zaustavi rasparčavanje države, ali Evropa je uspjela pronaći veliki broj unutrašnjih izdajnika.

Na čelu izdaje našla se grupa Mladoturaka koja je uspostavljena u današnjem Solunu. Pitanje je zašto Solun a ne Istanbul?

Solun je u Osmanskoj historiji jako važan grad, dok je Evropa inkvizicijom ubijala i proganjala Jevreje, Osmansko carstvo im je pružilo utočište.

Osmansko carstvo tada je poslalo brodove koji su dovezli jevreje iz Evrope tačno u Solun, gdje su se većinski nastanili.

Osmansko carstvo koje je najviše pomoglo Jevrejima, upravo je od Jevreja najveće izdaje doživjelo.

Mladoturci su svrgnuli Abdulhamida, carstvo koje je staro 600. godina u samo 6 godina se rasparčalo.

Turska kao Zapadni „Strateški saveznik“

Strateško savezništvo može se uspostaviti na dva načina danas, prvi je savezništvo između sila približno jednake snage i moći koje jednako služi obostranim interesima.

Drugi slučaj je ukoliko savezništvo nije uspostavljeno na jednakoj osnovi, ukoliko se moć država koje ga uspostavljaju razlikuje, takvo savezništvo je onda samo „Ropstvo“ za onu slabiju stranu.

Sastanak turskog premijera Bulenta Ecevita i američkog predsjednika

„Strateško savezništvo“ Turske i SAD-a trajalo je sve do 2000. godine, ali u stvarnosti nije bilo nikakvog savezništva, Amerika je slala naređenja, Turska je morala da sprovodi naredbe.

Turska je morala biti pro-Zapadna, sa Bliskim istokom, Azijom, Afrikom nije smjela uspostavljati veze. Osmansko carstvo trebalo je da bude zaboravljena daleka historija Turske.

Strateško savezništvo je tako trajalo više od sedamdeset godina, Turska je pretrpila sve moguće vidove poniženja i uvreda od svojih strateških saveznika.

Amerika i Evropa bile su sretne i zadovoljne svojim strateškim saveznikom.

Turska kao „Interesni strateški saveznik“

Koliko god pojedinci poricali, Turska je nasljednik Osmanskog carstva i u regiji Bliskog istoka svaki problem neminovno se odražava na Tursku.

Turska geografska pozicija je danas toliko važna da ni SAD niti Evropa mogu odustati od Turske, ali istovremeno ne žele dozvoliti Turskoj da dodatno osnaži.

Šta je važnije za Tursku? Domaća proizvodnja naoružanja ili put ka Evropskoj uniji? Postoje pojedinci koji će reći Evropska unija, demokratija ali šta bi se tada dogodilo sa Turskom?

Ukoliko bi odustala od domaćeg naoružanja niti bi danas mogla ući u Siriju, niti bi bila u mogućnosti da zaštiti energetske resurse koje joj pripadaju.

Turska je u posljednjih pet godina napravila nevjerovatne stvari, za ulazak u Siriju nije tražila ničiju dozvolu, dvije najsnažnije države u svijetu Rusiju i SAD dovela je za pregovarački sto, i natjerala da prihvate sve turske zahtjeve.

Američki predsjednik čeka turskog predsjednika na vratima Bijele kuće

Američki predsjednik dočekao turskog predsjednika na vratima Bijele kuće

Evropa, Amerika, Izrael, Egipat, Grčka, Saudijska Arabija zauzele su front protiv Turske u Mediteranu, ali da li su uspjeli prisliti Tursku da se povuče? Ne!

Teroristi na sjeveru Sirije kojima je Amerika godinama slala desetine hiljada kamiona naoružanja i pripremala ih, razbijeni su u samo nekoliko dana.

Posljednjih godina Turska je svakodnevna tema američkih i evropskih medija kao nikada prije u svojoj historiji.

Evropsko-njemački mediji počeli su nazivati Tursku „Interesnim strateškim saveznikom“, ali šta ovaj izraz u praksi znači za Tursku?

To je diplomatski izraz koji u prevodu znači: Snažna i odlučna država koja prvo gleda na svoj interes.

Turska više nije država kojoj je glavni cilj Evropska unija, sada se politika Turske kroji u Ankari na način da se na prvo mjesto stavljaju turski intersi.

Turska više nije samo evropski partner već je i konkurencija, sa Amerikom je odavno završena priča o strateškom savezništvu.

Uprkos Americi i Rusiji, Turska je država koja provodi svoju nezavisnu politiku.

Država kao „Interesni strateški saveznik“ nije samo partner, već je konkurencija na jednakom nivou.

Sve ovo nagovještava kako se Turska vraća snažnija nego ikad u posljednjih 1000 godina.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021