Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Bivši zvaničnik Mossada umiješan u pokušaj svrgavanja jordanskog kralja Abdullaha II

Jordanski kralj Abdullah II i njegov sin Hussein

Izvještaji jordanskih medija kažu da je bivši zvaničnik Mossada bio umiješan u navodnu zavjeru za destabilizaciju Jordana i svrgavanje kralja Abdullaha II

Novinska agencija Ammon, pozivajući se na “informirani izvor”, kaže da je bivši izraelski agent bio taj koji je kontaktirao suprugu bivšeg prijestolonasljednika Hamzaha bin Husseina, koji se sumnjiči za pokušaj puča, i ponudio joj da je odveze iz zemlje.

Najmanje 20 Jordanaca uhapšeno je u vezi s navodnim pučem.

“Potez je uslijedio nakon otkrića onoga što su zvaničnici palate opisali kao složenu i dalekosežnu zavjeru koja je uključivala barem još jednog člana jordanske kraljevske porodice, kao i plemenske vođe i članove sigurnosnog establišmenta zemlje”, navodi se u izvještaju.

Zvanični jordanski mediji u početku su izvijestili da je Hamzah stavljen u kućni pritvor.

Kasnije je, međutim, jedan jordanski zvaničnik izjavio da “Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, princ Hamzah bin Hussein nije bio u kućnom pritvoru ili priveden, suprotno izvještajima u medijima.”

Hamzah je stariji sin preminulog kralja Husseina i njegove supruge, kraljice Noor, rođene u Americi.

Prijestolonasljednikom Jordana imenovan je 1999. godine, a tu je funkciju obnašao sve dok ga njegov polubrat, kralj Abdullah II, nije uklonio sa pozicije 2004. godine.

Određeni broj Hamzahovih saradnika, uključujući direktora njegovog ureda Yassera Sulejmana al-Majalija, uhapsili su službenici jordanske obavještajne službe, objavili su izvori.

Direktor Hamzahove palate Adnan Abu Hammad također je priveden, navode medijski izvještaji.

Zaljevske države i šira međunarodna zajednica izrazila je podršku kralju Abdullahu II. Međutim, jordanski kralj posljednjih godina nije bio u dobrim odnosima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Jordan je nedavno odbio pružiti dozvolu za prolazak aviona izraelskog premijera kroz jordanski zračni prostor, koji je bio krenuo u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

To je učinjeno zbog onemogućavanja pristupa džamiji Al-Aksa jordanskom prijestolonasljedniku Husseinu bin Abdullahu.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Jordanski zvaničnici poput ministra vanjskih poslova Aymana al-Safadija tom prilikom su dali vrlo oštre izjave protiv Izraela.

“Džamija al-Aksa i cijela njezina teritorija mjesto su gdje se muslimani mole”, poručio je Safadi.

„Nad njima nema izraelskog suvereniteta. Nalazi se u okupiranom Jerusalemu. Nećemo prihvatiti nikakvu izraelsku intervenciju o ovim pitanjima. ”

Jasno je da bi ovako oštre izjave mogle biti snažan motiv za Izrael da pokuša svrgnuti jordanskog kralja.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021