Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Bild: Merkel pred Erdoganom povila glavu u pogledu Libije

Sutra se u Berlinu održava Berlinska konferencija s ciljem rješavanja krize u Libiji. Njemački Bild objavio je kritične tvrdnje prije same konferencije, njemačke novine tvrde kako je njemačka kancelarka listu država kojima je upućen poziv napravila prema zahtjevima predsjednika Turske. Upravo na zahtjev Erdogana, Grčka nije pozvana u Berlin.

Dva dana prije Berlinske konferencije njemački Bild objavio je tvrdnje u pogledu upućenih pozivnica državama koje su pozvane na konferenciju. Bild tvrdi kako su pozivnice upućene prema zahtjevima koje je turski predsjednik uputio njemačkoj kancelarki.

Atina koja je prije konferencije tražila da prisustvuje konferenciji vezanoj za Libijsku krizu, ovaj put je zaobiđena od strane Njemačke.

“Ne razumijem zašto mi nismo dio ovog procesa” – izjavio je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias, koji je također želio učestvovati na ovoj konferenciji.

Navodno je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias zatražio američko posredovanje radi uključivanja Grčke na sastanak u Berlinu, tokom sastanka s američkim ambasadorom u Atini Geoffreyjem Pyattom.

Zaobilaženje Grčke je veliki poraz za Atinu, dok je istovremeno diplomatska pobjeda za Tursku

Sastanaku koji će se održati u Berlinu 19. januara o Libiji prisustvovat će SAD, Rusija, Velika Britanija, Turska, Egipat, Francuska, Kina, Italija, Kongo, Arapska liga, Evropska unija, Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavnici UN-a. Grčka opozicija protumačila je situaciju kao veliki poraz za sadašnju grčku vladu koja nije pozvana na Berlinsku konferenciju.

 

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021