Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Biden ukida američku podršku Saudijskoj Arabiji za rat u Jemenu

Tadašnji američki potpredsjednik Joe Biden, izražava saučešće princu Salmanu bin Abdel-Azizu nakon smrti njegovog brata, saudijskog prijestolonasljednika Sultana bin Abdul-Aziza Al Sauda u Rijadu, Saudijska Arabija, 27. oktobra 2011. godine (Fotografija: AP/ Hassan Ammar)

Glavni pomoćnik američkog predsjednika je potvrdio da će o tome dati zvaničnu izjavu u četvrtak

Američki predsjednik Joe Biden objavit će prestanak američke podrške koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, što je veliki politički zaokret u odnosu na prethodnu administraciju koji bi mogao promijeniti tok sukoba.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je Bidenovu odluku u četvrtak, rekavši da će predsjednik to objaviti tokom vanjskopolitičkog govora kasnije tijekom dana.

“Najavit će kraj američke podrške ofanzivnim operacijama u Jemenu,” rekao je Sullivan.

“To je obećanje koje je dao u kampanji i koje će uslijediti.”

Glavni pomoćnik dodaje da će Washington, osim ukidanja američke podrške ratnim operacijama Rijada, igrati “aktivniju i angažiraniju” ulogu u diplomatiji “kako bi okončao sukob u Jemenu.”

“To će uključivati imenovanje specijalnog izaslanika, što će se dogoditi danas,” dodao je Sullivan.

National i Wall Street Journal izvijestili su ranije u četvrtak da će izaslanik biti bivši diplomata Timothy Lenderking.

Saudijska Arabija i njezini regionalni saveznici, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, provodili su zračnu kampanju bombardovanja u Jemenu protiv pobunjenika Hutija u zemlji kako bi podržali vladu predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija.

Rijad na Hute gleda kao na iransku proxy grupe, ali pobunjenici poriču primanje materijalne podrške od Teherana.

U sukobu je ubijeno više od 100.000 ljudi dok je osiromašena zemlja dovedena na ivicu gladi, što su Ujedinjene nacije označile najgorom humanitarnom krizom na svijetu.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbijao je pozive da se ukine američka pomoć koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija. Trump je 2019. godine stavio veto na zakon kojim je se nastojala uskratiti američka podršku Saudijskoj koaliciji u Jemenu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021