Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Biden traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova

Tadašnji srbijanski premijer Aleksandar Vučić i zamjenik američkog predsjednika Joe Biden na ceremoniji dočeka u Beogradu 16.august 2016. godine (Fotografija: OLIVER BUNIC / AFP)

Predsjednik Srbije ponovo odbio američki prijedlog

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u nedjelju Srbiju da prizna Kosovo u pismu upućenom Aleksandru Vučiću, predsjedniku zemlje.

“I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom usmjerenog na uzajamno priznavanje,” glasi sadržaj Bidenovog pisma u vezi sa Danom državnosti Srbije, koji se obilježava 15. februara.

Reagujući na poruku, Vučić je rekao da je Srbija spremna da nastavi dijalog s Kosovom, ali ga neće priznati.

Uzajamno priznavanje Srbije i Kosova ne stoji ni u jednom činu bilo koje svjetske organizacije, rekao je on, dodajući da razumije da je to nova američka politika, navodi novinska agencija Tanjug.

“Pokušavao se nametnuti taj termin kao nešto što smo trebali prihvatiti kao konačno rješenje u Washingtonu. Već sam jednom lično rekao o priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji”, dodao je Vučić.

Prošlog septembra, Srbija i Kosovo dogovorili su se da preduzmu korake ka ekonomskoj saradnji kroz sporazume potpisane u Bijeloj kući. Srbija je, međutim, odbila uzajamno priznavanje.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine. Većina država članica UN-a priznaje ga kao nezavisnu zemlju. Beograd, međutim, tvrdi da je to odcjepljena pokrajina i radi na tome da povuče priznanja nezavisnosti od strane drugih država.

EU gotovo deceniju nastoji postići dogovor između dvije strane također bez uspjeha.

Washington, koji je nedavno nastojao preuzeti glavnu ulogu u tom procesu, nada se da bi ekonomska saradnja mogla pomoći na putu ka normalizaciji odnosa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021