Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Biden: Nema mira sve dok regija ne prizna pravo Izraela na postojanje

Američki predsjednik Joe Biden (Foto: Twitter)

“Ne postoji zaokret u mojoj posvećenosti sigurnosti Izraela. Nema zaokreta. Još uvijek trebamo dvodržavno rješenje. To je jedini odgovor”, poručio je Biden


Regionalno priznanje Izraela kao jevrejske države i dvodržavno rješenje put su ka miru, izjavio je u petak američki predsjednik Joe Biden.

“Dok region ne kaže nedvosmisleno, da oni priznaju pravo Izraela da postoji kao nezavisna jevrejska država, neće biti mira”, izjavio je američki predsjednik.

Uz to, Biden je naglasio: „Još uvijek nam je potrebno dvodržavno rješenje. To je jedini odgovor. “

Upitan na konferenciji za novinare u Bijeloj kući je li došlo do promjene stava Demokratske stranke o Izraelu, Biden je rekao: “Ne postoji zaokret u mojoj posvećenosti sigurnosti Izraela, tačka. Nema zaokreta. Mislim da, znate, moja stranka i dalje podržava Izrael.”

Biden je naglasio da je pozvao Izrael da zaustavi sukobe u Jerusalemu, koji su otišli u krajnosti na obje strane, i da osigura da se arapski i jevrejski Izraelci “jednako tretiraju kao izraelski građani”.

SAD će “osigurati sigurnost na Zapadnoj obali”, zajedno s obnovljenom ekonomskom pomoći Palestinskoj upravi, dodao je Biden, i radit će s drugim zemljama na obnovi domova u Gazi, ne dopuštajući da sredstva dođu do Hamasa.

Biden je rekao da je “neophodno” da predsjednik Mahmoud Abbas bude prepoznat kao zakoniti lider Palestinaca, za razliku od Hamasa, kojeg je nazvao “terorističkom organizacijom”. Biden i premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su šest puta tokom izraelskog sukoba sa Palestincima, ali Biden nije želio otkriti ono o čemu se razgovaralo.

Međutim, Biden je rekao da vjeruje Netanjahuu da će se potruditi da održi primirje. „Vjerujem Netanjahuu – kad mi da riječ, vjerujem mu na riječ. Nikad mi nije prekršio riječ – izjavio je Biden.

„Premijer zna moje stavove. Od samog početka rekao sam mu šta je naš cilj: da mora biti prekid vatre. I on je, u stvari, održao svoju predanost u vremenskom okviru u kojem je rekao da će to učiniti.”

Biden je također pohvalio svoj “sjajni tim” koji je radio s njim na podsticanju prekida neprijateljstava, uključujući američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena – koji bi trebao posjetiti regiju ove sedmice – i američkog ministra odbrane Lloyda Austina, koji su bili u čestim kontaktima sa svojim kolegama u Izraelu, Egiptu, Jordanu i šire tokom nedavnog sukoba.

Pored toga, Biden se osvrnuo na “hvale vrijedan posao” koji je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi obavio tim što je privolio Hamas da pristane na primirje. Na konferenciji za novinare u petak, Netanjahu i ministar odbrane Benny Gantz zahvalili su se SAD-u na podršci koju pružaju Izraelu.

“Moj dobri prijatelj Biden i ja razgovarali smo šest puta proteklih dana – svi razgovori bili su prijateljski i topli”, rekao je Netanjahu.” Ponovio je da SAD podržavaju pravo Izraela da se brani: “Zahvaljujem mu na saradnji u proizvodnji raketa Iron Dome.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021