Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Baku upozorio Moskvu protiv ilegalnog ulaska iranskih vozila u Nagorno-Karabah

(FOTO: President.az)

Azerbejdžan je u nedjelju upozorio Rusiju da ne dopušta ilegalni ulazak vozila drugih zemalja u Nagorno-Karabah, što je u suprotnosti sa sporazumom potpisanim između Bakua, Moskve i Jerevana.


“Ministarstvo odbrane Republike Azerbejdžan poslalo je pisma Ministarstvu odbrane Ruske Federacije i Komandi mirovnih snaga u vezi sa ilegalnim ulaskom vozila koja pripadaju drugim zemljama na teritoriju Republike Azerbejdžan, gdje su pripadnici mirovnih snaga Ruske Federacije privremeno raspoređeni “, navodi se u pisanom saopćenju ministarstva.

Ministarstvo je navelo da je u dopisima navelo da su takvi slučajevi “u suprotnosti” sa zajedničkom izjavom koju su potpisali predsjednici Azerbejdžana i Rusije, te armenski premijer, i “zatražilo da se to spriječi”.

“Nijedno fizičko ili pravno lice iz drugih zemalja i njihova vozila ne mogu ući na teritoriju Azerbejdžana bez saglasnosti Republike Azerbejdžan, a takvi slučajevi smatraju se kršenjem zakona Republike Azerbejdžan”, navodi se u saopćenju.

Slike i snimci koji dokazuju da su kamioni i cisterne s gorivom iranskih registarskih oznaka ušli u područja pod kontrolom ruskih elemenata objavljeni su na društvenim mrežama. Dok je trajao sukob između Armenije i Azerbejdžana prošle godine, ispostavilo se da je Iran šlao naftu za armenska vojna vozila. Turci koji žive u južnom Azerbejdžanu unutar granica Irana podijelili su slike koje dokazuju kako je Iran direktno pomogao Armeniju, koja je okupirala azerbejdžansku teritoriju.

Turci koji žive u Iranu, s druge strane, postavili su barikade kako bi spriječili da iranska pomoć dođe do Armenije. Pojedini analitičari smatraju da bi se Iran otvoreno umiješao u sukob između Armenije i Azerbejdžana, da turski predsjednik Erdogan nije javno najavio kako će se u slučaju uplitanja treće strane “Turska direktno uključiti u rat” na strani Azerbejdžana.

Potvrđeno je kako je Turska, u vrijeme prošlogodišnjih sukoba na Kavkazu, također rasporedila svoje borbene avione F-16 u Azerbejdžanu, kako bi konkretno pokazala spremnost da podrži Baku, a azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je u svom javnom istupu zaprijetio da će ovi F-16 dejstvovati protiv treće strane, ukoliko u sukobu direktno pokuša pomoći Armeniji.

Dana 10. novembra 2020. godine, nakon 44-dnevnog sukoba između Armenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu i okolnim regijama, dvije zemlje potpisale su prekid vatre, uz posredovanje Rusije, kako bi se prekinule borbe i radilo na postizanju sveobuhvatne rezolucije.

Tokom šest sedmica borbi, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i oko 300 naselja i sela nakon skoro tri decenije duge okupacije.

U skladu s dogovorom, armenske snage povukle su se s azerbejdžanskih teritorija, a ruske mirovne snage raspoređene su u regiji. U međuvremenu, Turska i Rusija u januaru su također uspostavile zajednički centar za praćenje provođenja mirovnog sporazuma.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021