Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Bajdenova administracija pozvala EU da ne uvodi sankcije protiv Turske

Zastave Turske, Njemačke i Evropske ispred Brandenburških vrata u Berlinu, 26. septembra 2018. godine (Fotografija: AFP)

Evropska unija zamrznula je planove za stavljanje na crnu listu viših rukovodilaca turske državne naftne korporacije (TPAO), izjavili su diplomate, što je jasan znak da diplomatska ofanziva Ankare ove godine donosi plodove

Čelnici EU u decembru su predložili zamrzavanje imovine i zabranu putovanja zbog turskih “neovlaštenih aktivnosti bušenja” u spornim vodama u Istočnom Mediteranu, iako nisu naveli imena pojedinaca.

EU je također razmatrala da uvede oštrije ekonomske sankcije protiv Ankare na samitu 25. i 26. marta, nakon teške godine u kojoj je turski predsjednik Erdogan javno izrazio nadu da će demonstranti u Francuskoj srušiti predsjednika Emmanuela Macrona.

No, konstruktivniji ton Erdogana ove godine, podrška njemačke kancelarke Angele Merkel pomirljivijem pristupu i prvi izravni razgovori starih neprijatelja Turske i Grčke utjecali su na promjenu raspoloženja unutar EU.

Nova američka administracija tražila je od Brisela da ne uvodi sankcije protiv Ankare

Nova administracija američkog predsjednika Bajdena također je pozvala Brisel da ne uvodi sankcije u trenutku kada se čini da je Turska, saveznica u NATO-u i zemlja kandidat za EU, spremnija na kompromise, rekli su evropski i američki diplomati.

“Aktivnosti na dodatnim crnim listama turskih pojedinaca su obustavljene i više ne govorimo o ekonomskim sankcijama”, izjavio je jedan EU diplomata.

Drugi diplomat EU rekao je da aktivnosti na sankcijama “nikada nisu stvarno ni pokrenute”, a treći je izjavio da “diplomatska staza ima prioritet”.

Diplomate kažu da je video konferencija između Erdogana i šefa Evropske komisije 9. januara, nakon čega je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovarao s šefom za vanjsku politiku EU i odvojeno s glavnim sekretarom NATO-a, bila prekretnica u turskoj diplomatiji.

Erdoganov savjetnik za vanjsku politiku Ibrahim Kalin održao je prošle sedmice sastanak u Ankari s francuskim i njemačkim političkim savjetnicima. Očekuje se i da će Erdogan u petak održati video konferenciju s čelnicima Vijeća i Komisije EU.

Cavusoglu je ovog mjeseca rekao da je promjena tona bila iskrena i da Ankara želi da joj EU na to uzvrati:

“Fokusiramo se na to … kako možemo sarađivati.”

Ankara želi napredak u procesu uvođenja bezviznog režima putovanja u EU za svoje državljane, nadogradnju svog trgovinskog sporazuma i priznavanje njenih prava na istraživanja ugljikovodika u njenom kontinentalnom pojasu.

Također se očekuje da će EU osigurati nova sredstva od 2022. godine za 4 miliona izbjeglica kojima je Turska domaćin.

Međutim, toplije raspoloženje ne znači da je išta riješeno, rekli su diplomati EU, dodajući kako Turska mora ispuniti tražene ciljeve kako bi postigla napredak u svojoj dugo odgađanoj kandidaturi za članstvo u EU.

Visoka dužnosnica EU za Tursku, Angelina Eichhorst, rekla je da je taj blok trebao upravljati očekivanjima Ankare.

Grčka i Kipar, koje snažno podupire Francuska, nastojale su pridobiti podršku EU za oštrije sankcije protiv Turske zbog, kako smatraju, provokativnog istraživanja nafte i plina od strane turskih brodova u spornim vodama Mediterana.

Ankara tvrdi da se aktivnosti odvijaju u njezinim teritorijalnim vodama, te da neće odustati od svoje politike u Istočnom Mediteranu.

Izvor: Reuters

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021