Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Azerbejdžanski, ruski i armenski lideri održat će trilateralni sastanak u Moskvi

Armenski premijer Nikol Pašinjan rukuje se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Fotografija: Kremlin.ru)

Prekid vatre u Karabahu bit će glavna tačka dnevnog reda na sastanku 11. januara, kažu iz Kremlja

Ruski, azerbejdžanski i jermenski čelnici održat će trilateralni sastanak u Moskvi u ponedjeljak, objavio je Kremlj u nedjelju.

Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan okupit će se u glavnom gradu Rusije, kako bi razgovarali o provedbi sporazuma o Nagorno-Karabahu, koji je potpisan 10. novembra, označavajući kraj 44 dana borbi između Bakua i Jerevana, prenose mediji.

“Planirano je razmatranje provedbe izjave čelnika Azerbejdžana, Armenije i Rusije o Nagorno-Karabahu od 9. novembra 2020. godine i razmatranje daljih koraka za rješavanje postojećih problema u regiji”, navodi se u tekstu.

“Posebna pažnja biće posvećena pružanju pomoći stanovnicima područja pogođenih vojnim operacijama, kao i deblokadi i razvoju trgovinskih, ekonomskih i transportnih veza.”

Očekuje se i da će Putin održati odvojene sastanke s Alijevim i Pašinjanom.

Šta se događalo u Karabahu?

Odnosi između bivših sovjetskih republika napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Gornji Karabah, poznat i kao Nagorno-Karabah, međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, i sedam susjednih regija.

Kada su novi sukobi izbili 27. septembra 2020. godine, armenska vojska pokrenula je napade na civile i azerbejdžanske snage, pa čak i prekršila humanitarni sporazum o prekidu vatre.

Tokom šest sedmica dugog sukoba, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela, dok je najmanje 2.802 azerbejdžanskih vojnika stradalo. Postoje različite tvrdnje o broju žrtava na armenskoj strani, koji bi, kažu izvori i zvaničnici, mogao biti i do 5.000.

Dvije zemlje potpisale su sporazum uz posredovanje Rusije o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnoj rezoluciji.

U toku je uspostavljanje zajedničkog tursko-ruskog centra za praćenje provođenja primirja. Ruske mirovne trupe su takođe raspoređene u regionu.

Prekid vatre doživljava se kao pobjeda Azerbejdžana i poraz Armenije, čije su se oružane snage povukle u skladu sa sporazumom.

Međutim, zabilježena su kršenja prekida vatre u proteklih nekoliko sedmica, a neki armenski vojnici izjavili su da su se skrivali u planinskoj enklavi u Nagorno-Karabahu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021