Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vojna vježba pod nazivom "Kemal Ataturk-2021" održana je između Oružanih snaga Azerbejdžana i Turske (FOTO: Azerbejdžansko ministarstvo odbrane)

Vijesti

Azerbejdžan upozorio Armeniju da zaustavi provokativne poteze na granici

Armenska strana ne poštuje dogovorene tačke prekida vatre, navodi azerbejdžansko ministarstvo odbrane. Istovremeno je jedan visoki turski zvaničnik upozorio Armeniju na mogućnost izbijanja regionalnog rata.


Azerbejdžan je pozvao Armeniju da se suzdrži od provokacija i namjernog pogoršavanja situacije na granici, priopćilo je u srijedu azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

“Pozivamo vojno-političko rukovodstvo Armenije da se suzdrži od provokacija i namjernog zaoštravanja situacije na državnoj granici dvije zemlje i započne pregovore o razgraničenju državne granice na civilizovan način”, navodi se u izjavi ministarstva.

Dva azerbejdžanska vojnika ranjena su armenskim granatiranjem u regiji Kelbedžera, na granici između dvije zemlje, saopćila je rano u srijedu azerbejdžanska vojska.

Azerbejdžan je potvrdio da armensko vojno-političko rukovodstvo snosi punu odgovornost za pogoršanje situacije na armensko-azerbejdžanskoj granici.

Naglasilo je da će sve provokacije koje je počinila Armenija i dalje biti odlučno zaustavljene kako bi se osigurala nepovredivost azerbejdžanskih granica.

Ministarstvo je u odvojenom saopćenju objavilo da je Azerbejdžan prihvatio rusku inicijativu za proglašenje prekida vatre na granici s početkom u 10 sati po lokalnom vremenu.

“Uprkos tome, armenska strana nastavlja pogoršavati situaciju i dodatno granatirati naše položaje tenkovima i minobacačima kalibra 120 milimetara”, dodaje se.

Granatiranje pograničnih okruga Azerbejdžana od strane Armenije prijetnja je sigurnosti regije, izjavio je u srijedu predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop.

Akcije Armenije mogle bi dovesti do regionalnog rata, upozorio je Şentop tokom konferencije u azerbejdžanskom gradu Ganja.

„Tokom 44-dnevnog Drugog rata u Karabahu bio sam u Bakuu. Turska je podržavala Azerbejdžan tokom rata. Posjetili smo Ganju, posjetili lokalno stanovništvo, koje je izranjavano uslijed raketnih napada na grad, kako bismo pokazali da skrećemo pažnju svjetske zajednice na zločine koje je Armenija počinila nad civilima “, rekao je Sentop.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, teritoriju međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija, Novi sukobi izbili su prošlog septembra i okončani 10. novembra sa prekidom vatre, uz posredovanje Rusije.

Tokom 44-dnevnog sukoba, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela od gotovo trodecenijske okupacije.

Armenija odbacuje prihvatiti poraz u prošlogodišnjem sukobu, te ne želi prihvatiti azerbejdžanski suverenitet nad regijom Nagorno-Karabaha, u nadi da će regiju ponovo povratiti pod armensku kontrolu.

Prošlog mjeseca su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev potpisali sporazum, tokom Erdoganove posjete gradu Šuši, koji je Azerbejdžan oslobodio tokom prošlogodišnjeg rata s Armenijom u regiji Nagorno-Karabaha.

“U slučaju prijetnje ili napada na nezavisnost ili teritorijalni integritet bilo koje od strana, od strane treće države, stranke će pružiti potrebnu pomoć jedna drugoj”, navodi se u protokolu iz Šuše.

Protokol predviđa otvaranje koridora Zangezur, iz regije Nagorno-Karabaha željezničkom prugom kroz Nahčivan, prema turskoj provinciji Kars, na istoku zemlje. Stoga, u svakom budućem eventualnom sukobu, Armenija će se naći u direktnoj konfrontaciji ne samo protiv Azerbejdžana, već i same Turske sa kojom graniči, što je definisano prema nedavno potpisanom protoklu između predsjednika dvije države.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021