Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Azerbejdžan osudio “strateškog partnera” Srbiju zbog isporuke oružja Armeniji

Potpisivanje sporazuma o strateškoj saradnji između Azerbejdžana i Srbije 21.Maj 2018. godine (Fotografija: en.president.az)

Azerbejdžan je diplomatskom osudom reagovao zbog velike količine municije i haubica koje je Srbija isporučila Armeniji

20. jula 2020. otpravnica srbijanske ambasade u Azerbejdžanu Danica Veinović pozvana je u ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana, da se sastane sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Halafom Halafovim. Na sastanku Halafov je izjavio, pozivajući se na potvrđene izvore, da je isporuka oružja, uključujući haubice i različite količine municije stigla u Armeniju iz Srbije.

Za vrijeme događaja kojim je prekršeno primirje u azerbejdžanskoj regiji Tovuz, na azerbejdžansko – armenskoj granici, izvještaji kažu da je armenska vojska koristila različite kalibre haubica, ciljajući azerbejdžanske vojne položaje i civilna naselja, provokativno dejstvujući artiljerijom.

Azerbejdžanski ministar vanjskih poslova, pozivajući se na sporazum o strateškoj saradnji između Srbije i Azerbejdžana, u tom kontekstu je naglasio predsjedničku razinu prijateljstva od 2013. godine i dogovoreni zajednički akcijski plan za stratešku saradnju u 2018. godini.

„Obje države priznaju jedna drugoj suverenitet i nezavisnost“

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a Srbija je podržala rješenje sukoba između Azerbejdžana i Armenije, u regiji Nagorno-Karabah, u okviru međunarodno pravnih normi, uz priznanje suvereniteta i nezavisnosti Azerbejdžana.

Halefov je istakao da Azerbejdžan i Srbija posjeduju sporazum o strateškoj suradnji, i da korak podrške koji je Srbija pružila armenskoj politici okupacije utiču na stvaranje destabilizacije i rušenju teritorijalnog integriteta Azerbejdžana, što je izazvalo tugu i razočarenje kod azerbejdžanskog naroda i političkih ličnosti ove zemlje.

Halafov je istakao da Azerbejdžan strogo poštuje sporazum i prijateljski je pomagao Srbiji tokom teških vremena, što je srbijanska vlada ljubazno prihvatila i dodao da je slanje municije u Armeniju osjetljiva tema za različite segmente njihovih odnosa, uključujući bilateralno prijateljstvo.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Azerbejdžana je podsjetio da su se Srbija i Azerbejdžan, prema dogovoru o strateškoj saradnji, obavezali da će prema sporazumu zajednički sarađivati na polju sigurnosti i odbrane.

Vršilac dužnosti ambasadora Srbije u Azerbejdžanu Danica Veinović izjavila je da nisu bili obavješteni o ovom činu, i obećala je da će obavijestiti vladu Srbije uz izražavanje žaljenja, kao i da se nada da ovaj čin neće naštetiti srpsko-azerbejdžanskom bilateralnom prijateljstvu i strateškom savezu.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021