Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Azerbejdžan naredio Oružanim snagama punu borbenu pripravnost zbog armenskih napada

FOTO: Azerbejdžansko ministarstvo odbrane

Armenska vojska izvšila je u ponedjeljak nove napade na Kelbedžar i Nahčivan, saopćilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane.


Azerbejdžanski ministar odbrane, general-pukovnik Zakir Hasanov, naredio je u ponedjeljak Oružanim snagama te zemlje da “budu spremne” za bilo kakve provokacije na armenskoj granici, u svjetlu nedavnih događaja u regiji Kelbedžara.

Govoreći na zvaničnom sastanku održanom u Generalštabu azerbejdžanske vojske, Hasanov je pozvao na “hitno zaustavljanje” uznemiravajuće vatre sa armenske strane granice. Armenski vojnici ponovo su “prekršili sporazum o prekidu vatre” i u četvrtak pucali na azerbejdžanske položaje u regiji Kelbedžara.

Nastavljajući s oružanim provokacijama, armenske snage u ponedjeljak su pucale na položaje azerbejdžanske vojske na dvije različite lokacije, saopćilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Armenska vojska iz grada Vedi otvorila je vatru na azerbejdžanske položaje u nahčivanskom selu Heydarabad, u gradu Sadarak, kao i u regiji Kelbedžara, selu Yukhari Ayrim, tokom popodnevnih sati, navodi se u saopćenju. Azerbejdžanska vojska, koja je odgovorila na armenske napade, nije izvijestila o sopstvenim žrtvama.

Odnosi između bivših sovjetskih republika napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Novi sukobi izbili su prošlog septembra i okončani 10. novembra sa prekidom vatre kojem je posredovala Rusija.

Tokom 44-dnevnog sukoba, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i blizu 300 naselja i sela od skoro trodecenijske armenske okupacije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021