Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Azerbejdžan kupuje oružje od Izraela za 2 milijarde dolara

Izraelski samouništavajući "dron ubica" pod nazivom Harop (FOTO: IAI)

Azerbejdžan pregovara o kupovini izraelskog oružja u vrijednosti 2 milijarde dolara, objavio je izraelski list Israel Hayom.


Azerbejdžan je proteklih godina od Izraela kupio odbrambenu opremu vrijednu gotovo 5 milijardi dolara. Prema stranim izvještajima, Izrael je Azerbejdžanu isporučio napredne sisteme protuzračne odbrane i bespilotne letjelice. Prema drugim izvještajima, izraelski kamikaza dronovi, poznatiji kao i “dronovi ubice”, zapaženi su kako kako dejstvuju po armenskim jedinicama u Nagorno-Karabahu. Azerbejdžan je od Izraela također nabavio taktičke balističke sisteme, poznatije pod nazivom Lora.

Smatra se da postoje dva glavna faktora, zbog kojih Azerbejdžan, koji je uspješno koristio izraelske bespilotne letjelice i dronove tokom drugog rata u Karabahu, sada želi nabaviti oružje za još dvije milijarde dolara.

Kopnena konfiguracija izraelskog sistema protuzračne odbrane Barak-8 (FOTO: IAI)

Prvi faktor predstavljaju nedavni događaji na azerbejdžansko-armenskoj granici, što bi moglo prerasti u novi rat. Drugi je produbljivanje odnosa između Izraela i Azerbejdžana, posebno nakon pobjede Bakua u ratu i historijske odluke o otvaranju azerbejdžanskog trgovačkog predstavništva u Izraelu.

Kako izraelski list navodi, azerbejdžanski transportni vojni avioni, posebno, posljednjih dana često polijeću sa izraelskih aerodroma, prevozeći razne vrste municije i naoružanja. Očekuje se da će ova transakcija biti potpisana u narednim mjesecima. I još jednom će pokazati važnost odnosa s Bakuom iz izraelskog ugla, uprkos pritiscima Armena i armenskog lobija u cijelom svijetu.

Izraelski izvori navode da su izraelske vojno-industrijske kompanije otvorile svoje centre u Azerbejdžanu. Osim toga, u Azerbejdžanu su izraelske kompanije zastupljene u svim područjima, od sigurnosti do poljoprivrede, učestvujući također u građevinskim radovima na oslobođenim teritorijama.

Azerbejdžan također ima bliske veze s Izraelom na energetskom polju, pri čemu značajna količina potrošene nafte u Izraelu dolazi iz Azerbejdžana.

Armenija je ispalila najmanje jednu balističku raketu, kratkog dometa, pod nazivom Iskander, ruske proizvodnje, na Bakuu u novembru za vrijeme rata u Nagorno-Karabahu, ali je raketa oborena od strane Azerbejdžana, izjavio je azerbejdžanski visoki zvaničnik za Middleeasteye.

Prema tvrdnjama ovog zvaničnika, Rusija je ohrabrila Armeniju da koristi rakete Iskandar i pružila je materijalnu podršku za njihovo lansiranje, kako bi primorala Azerbejdžan, koji je brzo oslobađao teritorij, da pristane na prekid vatre.

„Jerevan je lansirao balističku raketu Iskander direktno na glavni grad, nekoliko dana prije prekida vatre. Bilo je to zabrinjavajuće za azerbejdžanske zvaničnike. Ali sistem protuzračne odbrane kojim upravlja azerbejdžanska vojska, izraelski Barak-8, oborio ga je ”, potvrdio je zvaničnik.

Azerbejdžan posjeduje operativnu kopnenu verziju sistema Barak 8, sa 12 lansera i 75 raketa zemlja-zrak, koji su mogli biti korišteni za obaranje raketa poput Iskandera. Sistem je nabavljen 2018. godine i uspješno je testiran.

Sadašnji premijer Armenije Nikol Pašinjan također je potvrdio da su balističke rakete korištene protiv Bakua, ali da, kako on tvrdi “nisu eksplodirale”.

Prema izvještajima iz Armenije, armenski ambasador u Izraelu Armen Smbatyan danas je smijenjen s tog mjesta. Usred rata u Nagorno-Karabahu u jesen 2020. godine, Armenija je opozvala svog ambasadora iz Izraela na konsultacije u vezi s isporukom izraelskog oružja Azerbejdžanu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021