Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Azerbejdžan je uništio armensko oružje u vrijednosti od 4,8 milijardi dolara, kaže se u izvještaju

Predsjednik Azerbejdžana, Ilham Aliyev (Fotografija: trend.az)

U nedavnim borbama oko regije Nagorno-Karabah, uništeno je oružje u vrijednosti od 4,8 milijarde dolara, koje je pripadalo Armeniji, dok je pokušavala zadržati područje koje je okupirala u posljednjih 30 godina

Akademici Azerbejdžanskog državnog ekonomskog univerziteta (UNEC) izračunali su opseg materijalnih gubitaka armenske vojske u oružju i vozilima tokom 44-dnevnog rata.

Azerbejdžanska vojska pokrenula je 27. septembra operacije oslobađanja Nagorno-Karabaha, poznatog i kao Gornji Karabah, i okolnih provincija od armenske okupacije, što je rezultiralo oslobađanjem teritorija i nanošenjem velikih gubitaka armenskoj vojsci.

Od prvog dana operacije, azerbejdžanska vojska je izvodila intenzivne napade na armenske snage i na kopnu i iz zraka.

Azerbejdžanski vojnik pregledava ostatke vozila armenske vojske (Fotografija: Gavriil Grigorov/TASS)

Prema izjavama vrha armenske vojske, nakon potpisivanja primirja prošlog mjeseca, premijeru Nikoli Pašinjanu rečeno je da je nakon samo četiri dana borbi, postalo očigledno da su armenske linije odbrane već bile u rasulu, dok je azerbejdžanska vojska izvodila napade iz zraka, koristeći napredne bespilotne letjelice.

Tokom borbi, azerbejdžanski dronovi, turske proizvodnje, nanijeli su najveću štetu armenskoj vojsci koja je izgradila svoje odbrambene linije iza debelih betonskih zidova.

Prekidom vatre koji je Jerevan morao potpisati kako bi zaustavio napredovanje Bakua, gubici armenske vojske postali su očigledni jer se njihovo oružje nalazilo u gomilama otpada gotovo na svakom koraku.

Odnosi između bivših sovjetskih republika napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija, teritorij priznatih kao dio Azerbejdžana.

Kada su 27. septembra izbili novi sukobi, armenska vojska započela je napade na civile i azerbejdžanske snage i prekršila nekoliko humanitarnih sporazuma o prekidu vatre.

Tokom sukoba, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela od jermenske okupacije.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su u 44-dnevnoj oslobodilačkoj operaciji u Nagorno-Karabahu poginula 2.783, a ranjeno 1.245 pripadnika vojske Azerbejdžana.

Dvije zemlje potpisale su 10. novembra sporazum, uz posredovanje Rusije, o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnoj rezoluciji.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji izjavio da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pašinjan je rekao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021