Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Azerbejdžan i Turska pokrenuli vojnu vježbu na granici sa Iranom i Armenijom

Ulazak turskih oklopnih vozila i vojnika u azerbejdžansku enklavu Nahčivan (FOTO: Azerbejdžansko ministarstvo odbrane)

Turska i azerbejdžanska vojska pokrenule su u ponedjeljak zajedničku vježbu u autonomnoj azerbejdžanskoj pokrajini Nahčivan, nakon što je iranska vojska pokrenula masovnu vojnu vježbu na granici sa Azerbejdžanom.


Jedinice turske vojske stigle su u enklavu Nahčivan kako bi učestvovala u vojnoj vježbi “Neuništivo bratstvo-2021”, navodi se u saopćenju azerbejdžanskog ministarstva odbrane.

Na svečanom početku vojne vježbe odsvirane su himne Turske i Azerbejdžana uz razmjenu zastava. Nakon ceremonije, vojnici, oklopna vozila i druga oprema, koja će se koristiti u vježbi, ušle su na teritoriju Nahčivana.

Ceremonija prije ulaska turskih jedinica u azerbejdžansku pokrajinu Nahčivan (FOTO: Azerbejdžansko ministarstvo odbrane)

Tokom ovog mjeseca, dvije vojske pokrenule su zajedničku vježbu u azerbejdžanskoj regiji Nagorno-Karabaha, nedaleko od koridora Lačin, koji je prošle godine oslobođena od armenske okupacije.

Ankara je prošle godine stala na stranu Bakua, čija je regija Nagorno-Karabah ostala pod ilegalnom armenskom okupacijom skoro tri decenije prije nego što je konačno oslobođena prošlog novembra. Iako to nije bila zvanična politika države, Iran je za vrijeme sukoba pomogao armenske separatističke i okupatorske snage, dok je slična situacija zabilježena i posljednjih mjeseci u Nagorno-Karabahu.

“Ministarstvo odbrane Republike Azerbejdžan poslalo je pisma ministarstvu odbrane Ruske Federacije i Komandi mirovnih snaga u vezi sa ilegalnim ulaskom vozila koja pripadaju drugim zemljama na teritoriju Republike Azerbejdžan, gdje su pripadnici mirovnih snaga Ruske Federacije privremeno raspoređeni “, navodi se u pisanom saopćenju ministarstva.

Slike i snimci koji dokazuju da su kamioni i cisterne s gorivom iranskih registarskih oznaka ušli u područja pod kontrolom ruskih elemenata objavljeni su na društvenim mrežama. Dok je trajao sukob između Armenije i Azerbejdžana prošle godine, ispostavilo se da je Iran slao naftu za armenska vojna vozila. Turci koji žive u južnom Azerbejdžanu unutar granica Irana podijelili su slike koje dokazuju kako je Iran direktno pomogao Armeniju, koja je okupirala azerbejdžansku teritoriju.

Potvrđeno je kako je Turska, u vrijeme prošlogodišnjih sukoba na Kavkazu, također rasporedila svoje borbene avione F-16 u Azerbejdžanu, kako bi konkretno pokazala spremnost da podrži Baku, a azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je u svom javnom istupu zaprijetio da će ovi F-16 dejstvovati protiv treće strane, ukoliko u sukobu direktno pokuša pomoći Armeniji.

Iako su mnogi smatrali kako Alijev alaudira vjerovatno na Rusiju, po svemu sudeći radilo se o Iranu. Nedugo nakon što je postao punopravni član Šangajske organizacije za saradnju, Iran je u protekla dva dana prebacio značajan broj vojnika i vojne opreme blizu svoje granice s Azerbejdžanom i sada izvodi masovne vojne vježbe u tom području.

Međutim, nije trebalo dugo da, nedaleko od regije u kojoj Iran izvodi vojnu vježbu, Turska i Azerbejdžan pokrenu zajedničku vojnu vježbu u azerbejdžanskoj pokrajini Nahčivan, kako bi odgovorili na eventualnu prijetnju iz Teherana.

Turske i pakistanske specijalne snage u azerbejdžanskom glavnom gradu na vojnoj vježbi “Tri brata-2021” (FOTO: Azerbejdžansko ministarstvo odbrane)

Prije godinu dana izbili su sukobi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana kada je armenska vojska izvršila napade na civile i azerbejdžanske snage.

Tokom 44-dnevnog sukoba, koji je okončan primirjem 10. novembra, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i skoro 300 naselja i sela u Nagorno-Karabahu od skoro tri decenije okupacije. Dvije zemlje konačno su potpisale sporazum o prekidu vatre, uz posredovanje Rusije, kako bi se okončale borbe i radilo na sveobuhvatnom rješenju.

Osim toga, Turska i Azerbejdžan potpisali su deklaraciju iz Šuše. Deklaracija se fokusira na odbrambenu saradnju, promicanje stabilnosti i prosperiteta u regiji, te uspostavljanje novih transportnih ruta.

Deklaracija potvrđuje zajedničke napore na odbrani ukoliko se bilo koja od dvije vojske suoči sa prijetnjama iz inostranstva. Također su naglašeni zajednički napori za restrukturiranje i modernizaciju azerbejdžanskih oružanih snaga.

Turska i Azerbejdžan održavaju čvrste historijske, kulturne, ekonomske i energetske veze pod sloganom “jedan narod u dvije države”.

Tokom svog mandata, predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je Azerbejdžan više od 20 puta, dok je obavljeno više od 100 bilateralnih posjeta raznih delegacija.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021