Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Autobusi turske proizvodnje na putevima 87 zemalja širom svijeta

BMC Neocity električni autobus

Autobusi i minibusevi proizvedeni u Turskoj nalaze se na putevima 87 država širom svijeta, izvijestila je u srijedu Anadolu Agency, pozivajući se na podatke Udruženja izvoznika automobilske industrije Uludağ (OIB).

Prema izvještaju, izvoz Turske u Češku, Rusiju i Meksiko u prvih osam mjeseci 2020. godine značajno se povećao. Francuska je zauzela prvo mjesto u turskom izvozu, uvozeći autobuse turske proizvodnje vrijedne više od 154,7 miliona dolara (1 milijarda turskih lira).

Njemačka, koja je druga, uvezla je više od 147,1 miliona dolara vrijednosti vozila, dok je Italija zauzela treće mjesto sa 89,6 miliona dolara uvoza. Maroko, koji je slijedio Italiju, uvezao je preko 27,7% više vozila u odnosu na isti period prošle godine.

Predstavnici sektora također su prodali autobuse u vrijednosti od preko 33,6 miliona dolara Ujedinjenom Kraljevstvu i vozila u vrijednosti od 29,7 miliona dolara Norveškoj.

Izvoz u Rusiju zabilježio je najznačajniji rast s preko 375% više prodanih turskih vozila, u odnosu na isti period prošle godine, skočivši sa 4,9 na 23,3 miliona dolara vrijednosti.

Meksiko je slijedio Rusiju sa rastom uvoza od 244% posto, a Češka sa 112%, uvozeći 15,2 miliona dolara, odnosno 26,2 miliona dolara vrijdnosti.

Autobusi turske proizvodnje od prošle godine nalaze se i na cestama Bosne i Hercegovine.

Tursko tržište polovnih automobila bilježi rast prodaje od 1,5 miliona

Prema podacima koje navodi Anadolu agency, tursko tržište polovnih automobila približilo se cifri od 1,5 miliona prodaja, u prvih osam mjeseci 2020. godine, što ukazuje na rast od 24% u odnosu na prošlu godinu.

Podaci su pokazali da su automobili preuzeli vodeću poziciju u prodaji od 83%, a laka komercijalna vozila zauzela su drugo mjesto sa preostalih 17%, dok je C segment postao tržišni lider u prodaji automobila.

Prema izvještaju AA, prodato je 73% svih vozila koja su objavljena na internetu. Podaci su također pokazali da je u mjesecu augustu 24% svih prodanih automobila bilo između jedne i četiri godine starosti, dok je njih 49% imalo između pet do 10 godina i 27% bilo 11 ili više godina starosti.

U augustu je zabilježen i rast prodaje od 4% u odnosu na juli.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021