Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Australija potpisuje ugovor o kupovini podmornica u vrijednosti 50 milijardi dolara sa Francuskom nakon dvije godine sporova

Francuska podmornica Le Triomphant Le Vigilant.

Australija je u ponedjeljak potpisala ugovor sa Francuskim brodogradilištem Naval Group o proizvodnji flote od 12 novih podmornica, vrijednih 50 milijardi australskih dolara (35,5 milijardi američkih dolara), čime je okončana dvogodišnja svađa koja je dovodila u sumnju jedan od najunosnijih svjetskih odbrambenih ugovora.

Australija je izabrala francuskog graditelja kao najpovoljnijeg ponuđača za flotu podmornica u 2016. ispred ostalih ponuda iz Japana i Njemačke.

Međutim, konačni ugovori su odloženi zbog domaćih medijskih izvještaja o troškovima i kašnjenjima proizvodnje.

Australija i Naval Group potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu, ukupni ugovor koji će voditi izgradnju, kako bi se okončao zastoj.

Dvanaest novih australskih podmornica su u centru plana da Australija značajno osnaži svoju vojsku kako bi zaštitila strateške i trgovinske interese u azijsko-pacifičkoj regiji. Prva od novih podmornica bi trebala biti isporučena početkom 2030-ih a posljednja tijekom 2050-ih.

Australija je odbila ponude japanskih kompanija Mitsubishi Heavy Industries i Kawasaki Heavy Industries, kao i njemačke kompanije ThyssenKrupp AG, onda kada je prihvatila ponudu iz Francuske.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021