Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Aselsan završio isporuku novog sistema za elektronsko ratovanje turskoj vojsci

MILKAR-3A3 Mobile V/UHF (Foto: Aselsan)

Vodeća turska odbrambena kompanija Aselsan isporučila je turskim oružanim snagama sistem elektronskih protivmjera nove generacije, potvrdio je najviši državni zvaničnik za odbrambene nabavke.


“Mi smo turskim oružanim snagama (TAF) isporučili sistem elektronskog napada SANCAK, nove generacije, koji će pružiti značajnu prednost na terenu kroz neutralizaciju strateških komunikacijskih sistema”, objavio je Ismail Demir na Twitteru.

Sancak je naziv za Aselsanov visokofrekventni sistem elektronskog ometanja MILKAR-4A2. Razvijen je za operacije elektronskog napada na visokofrekventni opseg (dio elektromagnetskog spektra između frekvencija 3 i 30 MHz) komunikacionih sistema, smještenih na različitim platformama na terenu. Sistem ima za cilj oštetiti ili potpuno blokirati ciljane VF komunikacije i / ili uzrokovati nepravilan prijenos podataka, osiguravajući prednost prijateljskim jedinicama na taktičkom bojnom polju.

Turski sistem za elektronsko ratovanje pod nazivom Koral (Foto: Aselsan)

Prema informacijama proizvođača, sistem može primijeniti efektivno ometanje ciljeva koji komuniciraju kroz prizemne i nebeske talase, kao i blizu vertikalnog incidencijskog neba ili NVIS, u VF komunikacijskom opsegu. Za ove sposobnosti sistem uključuje antene za ometanje prizemnog i vertikalnog nebeskog vala / NVIS.

Sancak ima osnovnu sposobnost elektronske podrške za operacije elektronskog napada, koristeći prijemnike visoke osjetljivosti za otkrivanje i analizu neprijateljskih signala. Pored toga, sistem ima alat koji pomaže operateru da planira detalje predstojeće misije. Alat za planiranje nudi analizu radio-frekventnog širenja na terenu.

Budući da je sva sistemska oprema smještena na jednom vozilu, sistem ima visoku pokretljivost na neravnom taktičkom prostoru. Sistem se takođe može rasporediti na različitim platformama.

Sancak se smatra ključnim elementom za “zavaravanje” i prekidanje neprijateljske komunikacije na bojnom polju, koji koristi turska vojska. Intenzivno se koristio tokom operacija u Siriji i Libiji. Turska vojska, koja je u tim operacijama aktivno koristila naoružane bespilotne letjelice, svoj uspjeh u ovom području duguje koordinaciji bespilotnih letjelica i sistema elektronskog ratovanja. Sancak će dopuniti sposobnosti turske vojske da izvodi elektronske napade na mete, uključujući komunikacijske i druge sisteme, duboko unutar neprijateljskog teritorija.

Aselsan je prethodno razvio kopnenu platformu za elektronsko ratovanje, pod nazivom Koral, koji se koristio u operacijama suzbijanja neprijateljske protuzračne odbrane.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021