Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Armenski premijer Pašinjan kaže da ostavka nije na njegovom dnevnom redu

Nikol Pashinyan

‘Rat je mogao biti spriječen, ali mi smo se odlučili boriti’ protiv Azerbejdžana, kaže armenski premijer

Armenski premijer u ponedjeljak je rekao da ostavka nije na njegovom dnevnom redu, u vrijeme demonstracija u njegovoj zemlji.

Znam da sam prvi odgovoran za situaciju. Iz tog se razloga mogu pojaviti na sudu, ako moram“, rekao je Nikol Pašinjan na videokonferenciji, pozivajući se na sporazum o primirju u Gornjem Karabahu.

Armenci su započeli anti-vladine demonstracije nakon što je Pašinjan prihvatio poraz protiv Azerbejdžana i potpisao mirovni sporazum, kojim su okončani višesedmični oružani sukobi u Gornjem Karabahu.

Turska je primirje pozdravila kao “veliku pobjedu” Azerbejdžana.

Pašinjan je također rekao da se sukob mogao spriječiti, ali Armenija se ‘odlučila boriti’.

Moj je cilj samo osigurati stabilnost i sigurnost zemlje“, izjavio je premijer Armenije.

Ukupno 17 opozicionih stranaka pozvalo je Pašinjana da odstupi, kako bi spriječio “nenadoknadive gubitke” zbog sporazuma o Karabahu.

U međuvremenu je Pašinjan razriješio dužnosti predsjednika Odbora za vojnu industriju Armenije, Artaka Davtyana, dok je ministar vanjskih poslova, Zohrab Mnatsakanyan, podnio ostavku uslijed najava armenskog premijera da će i njega razriješiti dužnosti.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Azerbejdžana i Armenije napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, teritorij priznat kao dio Azerbejdžana kao i sedam susjednih regija.

Novi sukobi izbili su 27. septembra, a armenska vojska nastavila je napade na civilne mete i azerbejdžanske snage, čak 44 dana, kršeći tako humanitarne sporazume o prekidu vatre.

Baku je za to vrijeme oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela od armenske okupacije.

Dvije zemlje su 10. novembra potpisale mirovni sporazum, uz posredovanje Rusije, o prekidu borbi i naporima da se postigne trajno i sveobuhvatno rješenje krize.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021