Connect with us

Hi, what are you looking for?

Armenski ministar vanjskih poslova Ara Ayvazyan

Kavkaz

Armenija mora normalizirati odnose s Turskom kako bi zajamčila vlastitu sigurnost

Ministar Ayvazyan je u obraćanju parlamentu također naglasio potrebu ponovnog otvaranja granica s Turskom, napominjući da njihovo zatvaranje “više nema smisla”

Armenija mora učiniti sve kako bi zajamčila sigurnost zemlje, uključujući normalizaciju veza s Ankarom, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Ara Ayvazyan, dok posljedice ponižavajućeg poraza Jerevana protiv Azerbejdžana u Karabahu i dalje izazivaju valove nezadovoljstva širom zemlje.

Ayvazyan je u obraćanju parlamentu također naglasio potrebu ponovnog otvaranja granica s Turskom, napominjući da njihovo zatvaranje “više nema smisla”, prema izvještavanju TASS-a.

“Držanje zatvorenih granica Armenije s Turskom ne služi ničemu”, rekao je Ayvazyan dok je pozivao na normalizaciju odnosa s Turskom.

Ayvazyan je također navodno izrazio zabrinutost zbog zajedničkih tursko-azerbejdžanskih vojnih vježbi dok dvije države jačaju vojnu saradnju.

U decembru 2020. godine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi njegova zemlja mogla otvoriti svoje granice prema Armeniji, ako Jerevan poduzme korake ka regionalnom miru.

“Nemamo zamjerki narodu Armenije. Problem je u Armenskoj administraciji. Preko 100.000 Armena živi u mojoj zemlji,” rekao je Erdogan.

Iz solidarnosti s Azerbejdžanom, Turska je 1993. godine zatvorila granice s Armenijom i od tada je odbijala ponovno uspostaviti diplomatske odnose.

Demonstracije širom Armenije se ne smiruju, dok prosvjednici traže ostavku premijera Nikole Pašinjana koji je priznao poraz nakon sukoba s Azerbejdžanom u regiji Nagorno-Karabaha.

Tokom 44-dnevnog sukoba u Karabahu, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela, dok je najmanje 2.802 Azerbejdžanskih vojnika stradalo. Međutim, postoje različite tvrdnje o broju žrtava na Armenskoj strani, koji bi, kažu izvori i zvaničnici, mogao biti i do 5.000.

Dvije zemlje potpisale su 10. novembra sporazum, uz posredovanje Rusije, o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnoj rezoluciji.

Također je spostavljen zajednički tursko-ruski centar za praćenje primirja, a ruske mirovne trupe također su raspoređene u regionu.

Prekid vatre doživljava se kao pobjeda Azerbejdžana i poraz Armenije, čije su se oružane snage povukle u skladu sa sporazumom. Međutim, zabilježena su kršenja primirja u proteklih nekoliko sedmica, a neki Armenski vojnici izjavili su da su se skrivali u planinskoj enklavi.

Pročitajte još

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Vijesti

Iran je frustriran azerbejdžanskim vojnim partnerstvom sa Turskom i Pakistanom, te teškim porazom Armenija koja važi za glavnog iranskog regionalnog partnera. Teheran je u...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021