Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Armenija mora normalizirati odnose s Turskom kako bi zajamčila vlastitu sigurnost

Armenski ministar vanjskih poslova Ara Ayvazyan

Ministar Ayvazyan je u obraćanju parlamentu također naglasio potrebu ponovnog otvaranja granica s Turskom, napominjući da njihovo zatvaranje “više nema smisla”

Armenija mora učiniti sve kako bi zajamčila sigurnost zemlje, uključujući normalizaciju veza s Ankarom, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Ara Ayvazyan, dok posljedice ponižavajućeg poraza Jerevana protiv Azerbejdžana u Karabahu i dalje izazivaju valove nezadovoljstva širom zemlje.

Ayvazyan je u obraćanju parlamentu također naglasio potrebu ponovnog otvaranja granica s Turskom, napominjući da njihovo zatvaranje “više nema smisla”, prema izvještavanju TASS-a.

“Držanje zatvorenih granica Armenije s Turskom ne služi ničemu”, rekao je Ayvazyan dok je pozivao na normalizaciju odnosa s Turskom.

Ayvazyan je također navodno izrazio zabrinutost zbog zajedničkih tursko-azerbejdžanskih vojnih vježbi dok dvije države jačaju vojnu saradnju.

U decembru 2020. godine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi njegova zemlja mogla otvoriti svoje granice prema Armeniji, ako Jerevan poduzme korake ka regionalnom miru.

“Nemamo zamjerki narodu Armenije. Problem je u Armenskoj administraciji. Preko 100.000 Armena živi u mojoj zemlji,” rekao je Erdogan.

Iz solidarnosti s Azerbejdžanom, Turska je 1993. godine zatvorila granice s Armenijom i od tada je odbijala ponovno uspostaviti diplomatske odnose.

Demonstracije širom Armenije se ne smiruju, dok prosvjednici traže ostavku premijera Nikole Pašinjana koji je priznao poraz nakon sukoba s Azerbejdžanom u regiji Nagorno-Karabaha.

Tokom 44-dnevnog sukoba u Karabahu, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela, dok je najmanje 2.802 Azerbejdžanskih vojnika stradalo. Međutim, postoje različite tvrdnje o broju žrtava na Armenskoj strani, koji bi, kažu izvori i zvaničnici, mogao biti i do 5.000.

Dvije zemlje potpisale su 10. novembra sporazum, uz posredovanje Rusije, o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnoj rezoluciji.

Također je spostavljen zajednički tursko-ruski centar za praćenje primirja, a ruske mirovne trupe također su raspoređene u regionu.

Prekid vatre doživljava se kao pobjeda Azerbejdžana i poraz Armenije, čije su se oružane snage povukle u skladu sa sporazumom. Međutim, zabilježena su kršenja primirja u proteklih nekoliko sedmica, a neki Armenski vojnici izjavili su da su se skrivali u planinskoj enklavi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021