Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Arapska kampanja za zamjenu francuskih proizvoda turskom robom dobiva na zamahu

Ogorčenje u arapskim i muslimanskim zemljama nastavlja se zbog uvredljivih izjava o Islamu

Kampanja za zamjenu francuskih proizvoda turskim dobiva na zamahu, nakon bijesa u arapskom i muslimanskom svijetu protiv Francuske zbog izjava protiv Islama.

“Ubijanje dvije ptice jednim kamenom” bila je jedna od kampanja koja se raširila na društvenim mrežama širom arapskih zemalja.

Kampanjom se traži kupovina turskih proizvoda u znak poštovanja prema turskom predsjedniku, Recepu Tayyipu Erdoganu, i njegovom dosljednom stavu protiv izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, u kojima je branio uvredljive karikature Poslanika Muhameda.

Arapski aktivisti na društvenim mrežama objavili su fotografije francuskih proizvoda, kao i njihove alternative sa turskim proizvodima.

“Ubijajući dvije ptice jednim kamenom, bojkotiram proizvode onih koji su vrijeđali našeg Poslanika i podržavam proizvode onih koji su se suprotstavili takvim uvredama”, napisao je korisnik Twittera Ali Qatari.

“Podržavam kampanju zamjene francuskih proizvoda sa turskim i podržavam popularnu kampanju podrške Turskoj,” objavio je Sam Duba na twitteru.

Kampanju je potaknuo potez Saudijske Arabije i UAE da pokrenu bojkot turskih proizvoda.

Predsjednik Macron je 2. oktobra najavio kontroverzni plan za borbu protiv onoga što on naziva „islamskim separatizmom“ u Francuskoj, tvrdeći da je Islam u „krizi“ u cijelom svijetu i obećavajući da će „osloboditi islam u Francuskoj od stranih uticaja“.

Prošle sedmice Macron je branio uvredljive karikature Poslanika Muhameda, rekavši da se Francuska “neće odreći naših karikatura” nakon brutalnog ubistva nastavnika Samuela Patyja, koji je u razredu pokazao provokativne karikature.

Najmanje 73 džamije, privatne škole i radna mjesta u Francuskoj, zemlji koja ima najveću muslimansku manjinu u zapadnoj Evropi od oko 5 miliona, do sada su zatvorene, navodi francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021