Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Analiza: Selefijske grupe u Libiji dezertirale i prešle na stranu Haftara

Mnogi posmatrači u Libiji ukazuju na Madhalijske grupe koje napreduju i daju prednost političkim i sigurnosnim interesima Saudijske Arabije, tj. interesima SAD-a, Evrope i Rusije

Pučistički general, potpomognut zemljama poput UAE i Francuske, pokušavao je steći kontrolu nad Libijom koristeći raznoliki repertoar metoda, uključujući vojnu silu i propagandu, u svom ratu protiv vlade Nacionalnog jedinstva (GNA), koju podržava UN, u Libiji.

Iako su pokušaji Haftara da uđe u Tripoli propali od kada je prvi put pokrenuo ofanzivu u aprilu 2019., nedavno je objavljeno kako njegova ofanziva dobiva sve veću snagu nakon relativnog uspjeha u pridobivanju divizija u obalnom gradu Sirtu.

Situacija u Sirtu, koji se nalazi na sjeverozapadu Libije, značajna je jer je poznata kao strateška lokacija na kojoj su prisutni Madhalijske selefije i pleme Qadhadhfa

Ranije su se ove grupe odupirale snagama odanim Haftaru, kao i protiv ISIL-a ali nedavno je objavljeno kako su promijenili strane i sada koordiniraju s Haftarom kako bi se omogućilo brzo preuzimanje strateškog grada.

Tokom svoje ere, Qadhadhfa je postalo jedno od najmoćnijih i najuticajnijih plemena u Libiji. Njihov se utjecaj posebno osjeća u Sirtu, a njihova povezanost s Haftarovim snagama oslabila je autoritet GNA u gradu.

Nadalje, dezerterstvo 604. brigade sastavljene od Madhalijskih selefijskih milicija vidi se kao ozbiljna egzistencijalna prijetnja GNA-u. Postoji mogućnost da ova grupa ohrabri druge oružane grupe pod utjecajem selafija u Misrati – poput jedinice za borbu protiv kriminala i zajedničke komande da se pridruže njihovim redovima.

Predstavnici selefijskih skupina sa Halifom Haftarom

Dok neki analitičari sugeriraju da je ova selefiska grupa uvijek otvoreno podržavala Haftara i da su GNA dobro znali da će prije ili kasnije promijeniti strane, drugi sumnjaju. Za njih, odluka ovih grupa da promijene strane uglavnom znači sve veću uključenost Saudijske Arabije u građanski rat u Libiji.

Poznata je činjenica da su mnogi Madhalijski religiozni učenjaci, uključujući i samog al-Madhalija – osnivača pokreta Madhalizma, dobro povezani s političkim, ekonomskim i intelektualnim krugovima Saudijske Arabije. Madhalizam je opisan kao “trojanski konj” za saudijski utjecaj u Libiji. Madžali su sljedbenici spomenutog saudijskog teologa Rabija ‘al-Madhalija koji podučava ultra-konzervativnu verziju selefizma koja je u potpunost usklađena sa saudijskom državom.

Jasna podrška Rijada Haftarovoj ofanzivi na Tripoli početkom aprila 2019, pojačala je strahove kako će se sukob u Libiji dodatno odužiti i zakomplicirati.

Ovo je prvi slučaj da se Madhalije koriste u vojnim sukobima, opremljeni najsavremenijim naoružanjem i koji imaju vojne jedinice pod svojom kontrolom. Dakle, ovo je zabrinjavajuća situacija ne samo za Libiju, već i za susjedne zemlje.

Sukob između konkurentskih plemena i ideoloških skupina u Libiji postaje sve složeniji od pada Gadafijevog režima. Situaciju još više podstiču države koje se natječu u regiji, a čini se da se trenutna situacija pokazuje sve kontraproduktivnijom za sve uključene strane.

Ukoliko želimo vidjeti napredak u Libiji, moramo podržati sve regionalne igrače koji rade na uspostavi mira i pravednog društvu u Libiji. Inače, građanski rat koji traje i dalje će slati udarne valove širom regije.

 

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021