Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Analiza: Kanadski embargo i turske bespilotne letjelice

Bespilotna letjelica Bayraktar opremljena je ASELSAN-ovim elektrooptičkim sistemom za izviđanje, nadzor i ciljanje (CATS) i pametnom municijom MAM-L, Tekirdağ, sjeverozapadna Turska, 6. novembar 2020. (AA fotografija)

Nakon velikog uspjeha i prekretnice u ratu sa turskim bespilotnim letjelicama Bayraktar Tb2, u Nagorno-Karabahu, Kanada je nametnula embargo na izvoz elektro-optike i motora za turske bespilotne letjelice

Turske kompanije su brzo reagovale i pokazale, kako se vrlo brzo mogu prilagoditi novonastaloj situaciji, objavljujući video Bayraktar letjelice koja koristi tursku elektro-optiku CATS (COMMON APERTURE TARGETING SYSTEM).

Embargom su blokirane isporuke kanadskog motora Rotax 912 i optike Wescam MX-15.

Kada je riječ o Bayraktar Tb2, radi se o taktičkoj bespilotnoj letjelici koja može biti opremljena preciznim i laserski navođenim bombama MAM-L i MAM-C.

Glavna odlika strategije korištenja taktičkih bespilotnih letjelica jeste njihova brojnost. Radi se o istovremenom i masovnom korištenju većeg broja bespilotnih letjelica na bojnom polju.

Bespilotna letjelica, u slučaju obaranja ne nosi sa sobom veliku materijalnu štetu niti gubitak ili potencijalni rizik od zarobljavanja pilota.

Cijene dijelova i sistema koji se koriste na ovoj bespilotnoj letjelici, poput optike, motora, za razliku od drugih letjelica poput ANKA-S, su višestruko jeftiniji i jednostavniji za proizvodnju.

Kako se dolazi do jeftinih dijelova i sistema?

Kanadski motor Rotax 912 se u svijetu aktivno koristi već 30 godina, uglavnom u civilne i sportske svrhe. Ukupno je proizvedeno nevjerovatnih 70 hiljada primjeraka motora, što dovoljno govori koliko je ovaj motor usavršen i pouzdan.

Mala potrošnja goriva ovog motora i višegodišnja serijska proizvodnja, čini ovaj motor najpovoljnijim i najpouzdanijim u njegovoj kategoriji.

Kada je riječ o kanadskoj optici Wescam MX-15, koja je se koristila na Bayraktar TB2 letjelicama, i ova optika je vrlo kvalitetna, jeftina, i koristi se većinom u civilne svrhe, na civilnim helikopterima i drugim letjelicama.

Kanadski Wescam MX-15 montiran na helikopterskoj platformi

Mogućnosti jeftinog procesa proizvodnje i velika količina taktičkih bespilotnih letjelica Bayraktar Tb2 u inventaru turske vojske, zasniva se na ovim vrlo povoljnim civilnim sistemima.

Ovo nije slučaj sa bespilotnom letjelicom ANKA-S, koja je namijenjena za kompleksnije misije, čiji je domet leta i boravak u vazduhu veći u odnosu na Bayraktar Tb2.

Uz sve ovo što donosi ANKA-S višestruko raste cijena i održavanje bespilotne letjelice. Kada pogledamo turski ekvivalent (PD-170) za kanadski Rotax 912 motor, radi se o novom motoru, koji je serijski proizveden u svega pedeset primjeraka.

Domaća proizvodnja motora za letjelice Bayraktara TB2 čini proces proizvodnje nešto skupljim.

Naravno, to donosi i svoje prednosti jer tehnologija i proizvodnja je u vlasništvu Turske, što omogućava slobodu pri izvozu i prodaji trećim zemljama.

Druge prednosti integracije PD-170 motora, koji je daleko snažniji u performansama u odnosu na kadanski Rotax 912, omogućit će turskim bespilotnim letjelicama veću nosivost tereta, veću brzinu i duži boravak u vazduhu uz brojne druge prednosti.

Integracija PD-170 motora zahtijeva određene modifikacije na Bayraktar TB2 letjelici, što će u konačnici vjerovatno dovesti do povećanja dužine krila, ispod kojih će se potencijalno naći čak 6 ili 8 stanica za oružje, umjesto dosadašnjih 4.

Ugradnja ovog motora omogućit će turskim Bayraktar TB2 letjelicama da lete na daleko većim visinama, smanjit će potrošnju goriva, i ujedno će smanjiti mogućnost da neprijateljske trupe ili teroristi na zemlji čuju zvuk motora letjelice.

Povećanje performansi Bayraktara će dovesti do nove varijante letjelice pod nazivom Bayraktar Tb3, kako tvrdi vlasnik Baykar kompanije.

Turski ekvivalent kanadskoj Wescam MX-15 elektro-optici

CATS elektro-optika, koju proizvodi turski Aselsan, je nešto teža u odnosu na kanadsku MX-15. Međutim, integracijom snažnijeg motora, veća težina CATS sistema neće predstavljati problem.

Iako će domaća optika biti skuplja, njena najveća prednost je ta što može laserski označiti metu na udaljenosti do 30 kilometara. Kanadski ekvivalent MX-15, koji je do sada korišten je slabiji po tom pitanju.

Bayraktar Tb2 opremljen sa ASELSAN-ovom elektro-optikom CATS

Ovom integracijama će Bayraktar dodatno steći određene prednosti nad sistemima protuzračne odbrane kratkog dometa.

Većina PZO sistema kratkog dometa, koji su namijenjeni da obaraju bespilotne letjelice, ima domet između 25 i 30 kilometara.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Iako će novi sistem elektro-optike i motor biti skuplja alternativa, u daljem toku serijske proizvodnje bespilotnih letjelica, ovo će se pokazati kao vrlo isplativa i vrijedna investicija.

Omogućit će Turskoj potpunu slobodu pri raspolaganju i prodaji letjelica, ali i dalji razvoj s ciljem usavršavanja domaće tehnologije.

Autor: F.T

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021