Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Analiza: Izraelska protuzračna odbrana i iranske balističke rakete

Izraelsko ministarstvo odbrane je testiralo nadograđenu verziju sistema protivraketne odbrane Iron Dome u januaru 2020. godine (Foto: Izraelsko ministarstvo odbrane)

Izraelski sistemi protuzračne odbrane važe za tehnološki najnaprednije u svijetu. Međutim, da li je to dovoljno da se zaustavi potencijalni iranski napad sa balističkim raketama?


Izraelska organizacija za protuzračnu odbranu u saradnji sa Američkom agencijom za protivraketnu odbranu prvi su put demonstrativno testirali integrisani i višeslojni sistem protuzračne odbrane koji koristi izraelska vojska (IDF), uključujući Iron Dome, David’s Sling i Arrow sisteme u nedavnoj seriji testova.

Izraelska testiranja, koja su se odvijala  posljednjih mjeseci 2020. godine, uključivala su sisteme protiv krstarećih raketa, bespilotnih letjelica i balističkih raketa.

Iako je Izrael rekao da će rezultati testova omogućiti industrijskim inženjerima da procijene i nadograde sposobnosti sistema, širi kontekst pokazuje da testiranja dolaze usred napetosti s Iranom, kao i poboljšanih odnosa između Izraela i niza Zaljevskih država, prema mišljenjima stručnjaka.

Izraelsko ministarstvo odbrane izjavilo je tada da ovi testovi pokazuju da su izraelski sistemi sposobni istovremeno presretati više vrsta prijetnji.

Moshe Patel, šef izraelske Centralne odbrambene organizacije, rekao je da je vježba “demonstrirala višeslojni pristup u neutralisanju prijetnji” koji uključuje sva tri sistema.

“Korištenjem ovog pristupa, razne prijetnje mogu se identificirati i presresti punom koordinacijom i interoperabilnošću između sistema”, dodao je Patel. Međutim, testovi su jedno, realnost je nešto drugačija.

2018. godine sirijski režim lansirao je nekoliko balističkih projektila koje su se navodno kretale prema izraelskom zračnom prostoru, koje izraelski sistemi nisu uspjeli oboriti iz nepoznatih razloga.

Projektili ispaljeni iz Sirije identificirani su kao projektili ruske proizvodnje OTR-21 Tochka, poznatiji i kao rakete SS-21 Scarab. Rakete mogu nositi bojevu glavu od 500 kilograma, a domet im je 100 kilometara.

Međutim, tehnički razlozi zbog kojih rakete nisu uspjele pogoditi svoje ciljeve nisu mogli biti objavljeni zbog sigurnosnih razloga, tvrde izraelski zvaničnici.

“Lekcije naučene iz ove istrage implementirati će se na sistemima protuzračne odbrane”, objavila je tada izraelska vojska.

Izraelske sposobnosti obaranja balističkih projektila srednjeg (MRBM) i intermedijarnog dometa (IRBM)

Izraelska vojska (IDF) za odbranu od balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa još uvijek koristi američki Patriot. Međutim, Patriot će uskoro biti povučen iz upotrebe i njegovu ulogu će potpuno preuzeti David’s Sling.

Napredni izraelski sistem protivraketne odbrane David’s Sling (FOTO: Izraelsko ministarstvo odbrane)

Radi se o novom sistemu koji je posebno dizajniran kako bi obarao balističke rakete, kratkog i srednjeg dometa, poput sovjetskih raketa Scud, ruskog Iskandera i njima sličnih.

Sa dometom većim od 160 kilometara, prema tvrdnjama izraelskih stručnjaka, sistem može presretati visoko-manevarbilne zračne mete koje se kreću supersoničnim i hipersoničnim brzinama na visinama do 40 kilometara.

Kao protivbalistički štit za balističke rakete intermedijarnog dometa, Izrael koristi sisteme Arrow 2 i Arrow 3. Dok su prve verzije ovih sistema bile efektivne na visinama do 40 kilometara, posljednje varijante sistema mogu neutralisati prijetnje na visinama i do preko 100 kilometara.

Pored samih protuzračnih sistema, Izrael također razvija i posjeduje domaću radarsku tehnologiju. Pojedini zapadni vojni stručnjaci tvrde kako su izraelski radari najbolji u svijetu u svojoj kategoriji.

Dodatna prednost Izraela je mali teritoriji koji treba da brani, stoga nije nemoguće precizno predvidjeti odakle će iranski napad doći i na koje ciljeve će potencijalno biti usmjereni.

U praksi, iako Iran posjeduje veliki arsenal balističkih projektila, velika većina njih ne posjeduju domet dovoljan da dosegnu izraelski teritoriji. Dodatni problem je taj što iranske balističke rakete srednjeg dometa, koje mogu pogoditi Izrael, imaju značajno odstupanje od cilja (CEP).

Dometi iranskih balističkih raketa

Radi se o odstupanju između 100 i 1000 ili čak više metara, što značajno umanjuje sposobnosti Irana da precizno pogodi bilo koju vojnu metu unutar Izraela. Međutim, Iran iz godine u godinu dodatno usavršava svoju raketnu tehnologiju i može se očekivati da će i ovaj problem u budućnosti biti prevaziđen.

Izraelski protivbalistički sistemi i generalno kada je riječ o sistemima protuzračne odbrane smatraju se najboljim u svijetu.

U ovom kontekstu, jedina stvarna konkurencija Izraelu su Sjedinjene Države, iako i same Sjedinjene Države posljednjih godina nabavljaju izraelske sisteme kako bi zaštitile svoje vojne baze i druge objekte, što dovoljno govori o sposobnostima izraelskih sistema.Kao i u prošlosti, brojni vojni stručnjaci tvrde kako raketni arsenal Hezbollaha i Hamasa i dalje predstavljaju najveću prijetnju za Izrael, što bi se uskoro moglo promijeniti ukoliko Iran razvije nuklearne bojeve glave.

I sam Izrael je nezvanično nuklearna vojna sila, što Izraelu omogućava da zaprijeti bilo kojoj regionalnoj državi i istovremeno djeluje kao ozbiljan odvraćajući faktor za bilo kojeg regionalnog protivnika.

AutorF.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021