Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Analiza: Da li će uslijediti turska vojna intervencija u Jemenu poput one u Libiji?

Predsjednik Jemena Abdrabbuh Mansur Hadi i predsjednik Turske (Fotografija: tccb.gov.tr)

Rastuće prisustvo Turske u Jemenu, posebno u južnoj regiji, podstiče zabrinutost kod država Zaljeva zbog potencijalne dominacije Ankare u Adenskom zaljevu i Bab al-Mandeb moreuzu

Zabrinutost UAE i Saudijske Arabije dodatno je pojačana izvještajima koji ukazuju na to da turski plan u Jemenu finansira i podržava Katar, preko jemenskih političkih i plemenskih ličnosti povezanih sa Muslimanskim bratstvom.

UAE i Saudijska Arabija strahuju od turske prijetnje u zemlji jer se formira nova koalicija u Jemenu koja uključuje Katar i Oman

Turska je do sada pažljivo povlačila poteze u Jemenu, očigledno čekajući pogodan trenutak za intervenciju i nadajući se većoj podršci jemenske vlade Mansura Hadija.

Oprezna i gotovo neprimjetna turska aktivnost u Jemenu trenutno je koncentrisana u tri priobalna područja: Shabwa, Socotra i okrug Al-Mukha u pokrajini Taiz, prema anonimnim izvorima u toj zemlji.

U prethodnim izvještajima The Arab Weekly objavio je kako turski obavještajni elementi djeluju u pokrajinama koje su pale pod kontrolu Muslimanskog bratstva.

Rastući utjecaj Muslimanskog bratstva u regiji Shabwa poklopio se sa pojačanim neprijateljstvom prema koalicijama pod vodstvom Saudijske Arabije i UAE, u oblasti Al Alam na jugozapadu Jemena.

Jednom kada područje Al Alam stave pod kontrolu, Muslimansko bratstvo se nada da će stići do strateške luke Balhaf, tako stavljajući pod kontrolu izvoz plina i prijeko potreban pristup obali sa izlazom na Arapsko more, kao ključni ulaz za potencijalnu tursku intervenciju i povezivanje sa turskom vojnom bazom u Somaliji.

Pored aktivnosti u Taizu i Shabwa, izvještaji ukazuju na turske napore na jačanju napetosti uz pomoć guvernera Socotre, Ramzija Mahrousa. Napetosti su, kako se izvještava, eskalirale nakon Mahrosovog povratka iz tajne posjete Istanbulu, tokom koje se susreo sa zvaničnicima turske i katarske obavještajne službe.

Strane vojne baze na strateški važnom Afričkom rogu

Navedeni događaji govore kako Turska preuzima sve veću političku ulogu u južnom Jemenu putem lokalnog ogranka Muslimanskog bratstva, posredstvom kojeg Turska širi svoj utjecaj.

Stranka Islah (Reforma) igra ključnu ulogu za turski uticaj u Jemenu, kaže jemenski politički analitičar Mahmud al-Tahir.

Kao što se prethodno moglo vidjeti u Egiptu i Libiji, Turska ima interes da podrži Muslimansko bratstvo i pruži mu sve veću podršku na jemenskoj pozornici

Osnovana 1990. godine, Reformska stranka, lokalni ogranak Muslimanskog bratstva, igrala je važnu ulogu na političkoj sceni zemlje. Stranka je stekla veći uticaj posljednjih godina, popunjavajući politički vakuum koji je nastao padom režima Ali Abdullaha Saleha u februaru 2012. godine, a potom državnim udarom koji su izvele iranske milicije Huti protiv jemenskog predsjednika Hadija u martu 2015. godine.

Stranka je zastupljena u vladi premijera Saeeda, sa sjedištem u primorskom gradu Aden, na jugoistoku zemlje.

Jemenski dužnosnici i ministri povezani sa Muslimanskim bratstvom otišli su u Ankaru kako bi lobirali za uključivanje Turske u rješavanje krize u Jemenu, istovremeno lobirajući za turske investicije u saobraćajni sektor i luke.

Sredinom januara, zamjenik turskog ministra unutrašnjih poslova, Ismail Catakli, posjetio je Aden i održao razgovore sa Saeedom. Otkrio je kako je Erdogan tražio od tima svojih pomoćnika da pripreme izvještaj o humanitarnim potrebama u Jemenu.

Do toga je došlo dva mjeseca nakon što je bivši jemenski ministar prometa Saleh al-Jabwani, podružnica Reformske stranke, posjetio Tursku kako bi razgovarao o saradnji u upravljanju jemenskim lukama.

Napori Turske da poveća svoje prisustvo u blizini moreuza Bab el-Mandeb, kroz koji se transportuje zaljevska nafta, stvara osjećaj panike kod zaljevskih arapskih država.

Napori Turske da poveća svoje prisustvo u prolazu Bab el-Mandeb dio su veće kampanje za jačanje uticaja na južnom ulazu Crvenog mora.

Sa vojnom bazom u Somaliji, Ankara nastoji uspostaviti kontrolu nad strateški važnom pomorskom transportnom rutom ka Evropi i sjevernoj Africi.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021