Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Analiza: Američka laž u pogledu F-35 i ruskog S-400, Turska se priprema za odbranu od američkog napada

Turska je jedan od kupaca najnovijeg američkog borbenog aviona pete generacije F-35, međutim Amerika upozorava Tursku da ukoliko nabavi S-400 sistem protuvazdušne odbrane da će to ugroziti samu nevidljivost F-35 stealth aviona. O čemu se radi?

U zadnje vrijeme u Siriji, Rusija je postavila S-400 sistem protuvazdušne odbrane, domet ovog sistema je oko 400 kilometara.

Zašto vam to napominjem? Dok Amerika upozorava Tursku kako će S-400 sistem ukoliko dođe u dodir sa F-35 razotkriti stealth karakteristike aviona, Izrael paralelno aktivno koristi F-35 u Siriji već duže vrijeme.

U dometu ruskog S-400 trenutačno lete izraelski F-35 avioni, gdje je tu ona američka tvrdnja kako će “Stealth” karakteristike aviona biti razotkrivene?!

S-400 je defanzivni sistem koji služi za odbranu zračnog prostora, nikako nije ofanzivno oružje kako to pojedini misle.

Isto tako S-400 nije sistem koji samostalno može da zaštiti nebo neke države, jer da može danas Izrael ne bi napadao Siriju koja sama posjeduje S-300 dok se paralelno i ruski S-400 nalazi tamo.

Vidjeli ste kako ustvari S-400 nije spriječio nijedan jediti napad u Siriji.

Hisar-O sistem protuvazdušne zaštite srednjeg dometa

Bez sistema kratkog i srednjeg dometa, bez AWACS aviona S-400 sistem je skoro pa beskoristan.

Čega se onda Amerika boji vezano za tursku kupovinu S-400?

Najveći problem za Ameriku je taj što ovaj sistem ima ogromne mogućnosti za raspoznavanje “Prijateljskih-neprijateljskih” letjelica u vazdušnom prostoru.

Ukoliko vi kao Amerika planirate da napadnete neku zemlju, nikako ne možete dozvoliti da dođe do jednog ovakvog strateškog naoružanja.

Za vrijeme rata između Argentine i Velike Britanije oko Foklandskih ostrva, u prvoj fazi rata Argentina koja je od Francuske kupila Exocet protubrodske rakete je u velikoj mjeri potapala britanske ratne brodove…

Britanci su bili došli do tačke da izgube rat samo zbog ovih protubrodskih raketa jer su im ratni brodovi redom bili potopljeni.

U to vrijeme Englezi shvativši da bez informacija o ovom oružju nemaju šanse da dobiju rat, vrše neviđen pritisak na Francusku da dobiju dokumentaciju i sve moguće informacije o Exocet protubrodskim raketama…

Isto tako tražili su od Francuske da zaustavi isporuku ovih raketa Argentini, nakon toga nijedna Exocet raketa više nije korištena od strane Argentine…

S-400 i F-35 su različite vrste oružja i namjene koja nemaju veze jedno sa drugim

Prednost Turske u pogledu S-400 u odnosu na druge države je ta što Turska razvija svoje domaće sisteme protuvazdušne odbrane.

Turska S-400 kupuje najviše zbog Egejskog mora i Sredozemlja, svi budući ratovi Turske vodit će se oko energetskih resursa u Mediteranu.

Međutim, sam S-400 nije dovoljan zbog toga turska je u finalnoj fazi proizvodnje domaćih sistema srednjeg Hisar-O i kratkog dometa Hisar-A koji su prošli uspješna testiranja.

Cilj Turske je da sa tri nivoa protuvazdušne odbrane zatvori svoje nebo unutar i van turskog zračnog prostora, uz to ako dodamo i AWACS avione postaje gotovo nemoguće izvršiti uspješnu zračnu invaziju nad Turskom.

Protuvazdušni kišobran Turske

Turska se nije zaustavila samo na protuvazdušnoj odbrani, otišla je korak dalje i proizvela protubrodske rakete ATMACA, dometa 200 kilometara.

ATMACA protubrodska raketa

Domet rakete najbolje možete vidjeti na sljedećoj fotografiji, interesna ekonomska zona oko Kipra je u dometu, cijela grčka obala i mornarica je u dometu. U suštini sve potencijalne mete na vodi okolnih država su u dometu Turske.

Domet protubrodske rakete ATMACA

Turski planovi odbrane u budućim ratovima izgrađeni su na pretpostavci da će se svi budući ratovi voditi u regiji Kipra tj. Mediterana sa ciljem zauzimanja izvora nafte i Prirodnog gasa.

Karta naftnih izvora u Mediteranu

Današnji rat u Siriji je samo jedan od izgovora za zadržavanje ratnih brodova i vojske u Mediteranu, ustvari pravu metu i cilj rata smo vam pokazali već.

Jedina prepreka za pljačku prirodnih resursa od strane Zapadnih država je Turska vojska i mornarica kao najsnažniji faktor u ovoj regiji.

Detaljnije o ovoj tematici i regiji pisat ćemo u narednom periodu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021