Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Amerikanci prebacuju svoje snage iz Katara u Jordan, pripremajući odbranu Izraela

Zračna baza Al Udeid, Katar, 24. augusta 2020. godine (Foto: dvidshub.net)

Sjedinjene Države zatvorile su vojne baze u Kataru, u kojima su se nekada nalazila skladišta puna naoružanja, te prebacile preostalo naoružanje u Jordan


Američki vojni zvaničnici zatvorili su kamp američke vojske As Sayliyah-Main prošlog mjeseca, zajedno s kampom As Sayliyah-South i skladištem municije Falcon, navodi se u saopćenju američke vojske prošle sedmice. Radi se o potezu za koji analitičari smatraju kako ima za cilj da ojača američku poziciju u pregovorima sa Iranom.

Kamp As Sayliyah poznat je među mnogim pripadnicima američke vojske po svom programu za odmor i oporavak. Kamp je služio i kao veliko skladište za američku logistiku na Bliskom istoku, sa 27 skladišta u kojima su čuvani tenkovi, oklopni transporteri i razna oprema, navodi se u saopćenju vojske.

Američki tanker za dopunu goriva u vazduhu KC-135 u zračnoj bazi Al Udeid, u Kataru (Foto: dvidshub.net)

Snabdijevanje iz tri baze, kao i misija podrške koja se tamo nalazi, sada su dio grupe za podršku sa sjedištem u Jordanu, navodi se u saopćenju američke Centralne komande.

Zatvaranje baza i premještanje misije u Jordan mogli bi koristiti SAD-u u potencijalnim sukobima sa Iranom, smatra Kamran Bokhari, stručnjak za nacionalnu sigurnost i politiku, koji istražuje regiju u centru za globalnu politiku sa sjedištem u Vašingtonu.

Administracija Bidena izrazila je namjeru da pregovara o povratku u nuklearni sporazum sa Iranom, kako bi osigurala da Teheran ne dođe u posjed nuklearnog oružja. Trumpova administracija povukla se iz multilateralnog sporazuma potpisanog 2015. godine s Iranom, smatrajući ograničenja nametnuta Iranu “neodgovarajućim”.

Premještanjem američkih trupa u Jordan smanjuje se opasnost od raketnih napada u zaljevskoj regiji od strane milicija koje podržava Iran. Prijetnja raketnim udarima na američke trupe, poput prošlogodišnjeg napada na zrakoplovnu bazu al Asad, u kojoj je ozlijeđen veći broj američkih vojnika, važno je sredstvo u pregovaračkoj strategiji Teherana, navodi Bokhari.

“Želite da u pregovorima možete uskratiti Irancima tu polugu”, rekao je Bokhari. “Ako signaliziraju da imaju vaše baze u dometu projektila, to smanjuje vašu moć iza scene.”

Zatvaranje tri baze dolazi dok američka vojska preusmjerava resurse širom područja odgovornosti CENTCOM-a (Centralnog zapovjedništva američke vojske). To uključuje povlačenje SAD-a iz Afganistana nakon 20 godina, kao i povlačenje osam proturaketnih baterija Patriot iz Iraka, Kuvajta, Jordana i Saudijske Arabije.

Kako trupe napuštaju Afganistan, navedeni američki cilj bio je preusmjeriti svoj vojni fokus s hibridnih sukoba, i generalno sukoba na Bliskom istoku, kako bi se SAD fokusirale na svoje moćne rivale, poput Kine.

“Radi se o tome ‘počnimo se okretati prema Aziji’, stvarno ovog puta”, smatra Andrew Watkins, analitičar u međunarodnoj kriznoj grupi, neprofitnom istraživačkom centru sa sjedištem u Briselu.

SAD će i dalje koristiti zrakoplovnu bazu Al Udeid u Kataru, kao sjedište CENTCOM-a, navodi se u prošlosedmičnom saopćenju američke vojske.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021