Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Amerikanci frustrirani turskim “NE” u pogledu protivraketnog sistema S-400

Turski predsjednik Erdogan i američki predsjednik Biden na samitu NATO-a, u Briselu ove sedmice (Foto: Twitter)

Turska je do danas odbacila svaki američki prijedlog u pogledu protivraketnog sistema S-400, ruske proizvodnje, navode mediji


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je obavijestio američkog predsjednika Bidena da Ankara neće promijeniti svoj stav o sistemu S-400, ruske proizvodnje, odgovorio je novinarima u četvrtak.

“Rekao sam [Bajdenu], nemojte očekivati ​​da ćemo mi, kao Turska, poduzeti drugačiji korak bilo po pitanju F-35 ili S-400, jer smo mi dali svoj udio oko F-35 i dali potreban novac,” izjavio je Erdogan, dok je bio u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu.

„Moramo pažljivo pratiti razvoj događaja. Ustrajat ćemo na svim svojim pravima ”, rekao je. “U sljedećem će periodu naši ministri vanjskih poslova, ministri odbrane i predstavnici odbrambene industrije pomicati ovaj proces naprijed sastajući se sa svojim kolegama.”

Predsjednici SAD-a i Turske za vrijeme sastanka na samitu NATO-a, u Briselu 14. juna .2021. godine (Foto: Twitter)

Na marginama samita NATO-a u ponedjeljak u Briselu, dvojica predsjednika održala su prve susrete licem u lice, otkako je Biden stupio na dužnost u januaru ove godine. U vrhu dnevnog reda bila je kupovina ruskog sistema protivraketne odbrane S-400 od strane Ankare.

Sjedinjene Države tvrde da sistemi S-400 predstavljaju prijetnju, i da mogu ugroziti povjerljive informacije o borbenim avionima F-35. Trumpova administracija isključila je Tursku iz zajedničkog programa razvoja borbenog aviona pete generacije F-35, a u decembru je uvela ograničene sankcije zbog nabavke ruskog sistema, pozivajući se na Zakon o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA).

Odnos između dva saveznika u NATO-u zategnut je zbog brojnih drugih pitanja, uključujući aktivnosti Turske u istočnom Sredozemnom moru, vojnu kampanju protiv sirijskog YPG-a, kojeg podržavaju Sjedinjene Države, iako ga Turska smatra produžnicom PKK.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, Biden je svoj sastanak s Erdoganom opisao kao “pozitivan i produktivan”.

“Uvjeren sam da ćemo realno napredovati s Turskom i Sjedinjenim Državama,” izjavio je pred novinarima američki predsjednik.

SAD su nudile ‘alternative’ za ukidanje sankcija protiv Turske zbog nabavke S-400

SAD su Turskoj predstavile “alternative” kako bi ukinule sankcije nametnute toj zemlji zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400, izjavio je prošlog mjeseca visoki američki zvaničnik.

“Turskoj smo ponudili alternative, oni tačno znaju što trebaju učiniti ako se žele izvući ispod ovih sankcija”, izjavila je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman u intervjuu za CNN Turk.

“Nadam se da ćemo naći put za naprijed. Turska je dobro upućena u korake koje treba poduzeti”, izjavila je Sherman u televizijskoj izjavi.

Međutim, turski zvaničnik je za Middleeasteye izjavio da Sherman nije dala nikakve nove prijedloge.

“Oni i dalje žele da Turska preseli sisteme S-400 iz zemlje ili da ih vrati”, dodao je turski zvaničnik.

Nekoliko turskih zvaničnika izjavilo je u prošlosti da Ankara nije razmatrala razmještanje sistema izvan zemlje, jer je to gotova stvar i nema povratka. Međutim, Turska još uvijek nije u potpunosti aktivirala sistem S-400, čuvajući vrata za pregovore otvorenim, izbjegavajući dalju konfrontaciju sa Vašingtonom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021