Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Fotografija: Twitter)

Vijesti

Američki senatori žele nametnuti još strožije sankcije protiv Turske

Visoko rangirani demokratski senatori ponovno su na dnevni red stavili nacrt zakona pod nazivom “Turski zakon o promociji ljudskih prava iz 2021. godine”


Skupina istaknutih demokratskih senatora ponovno je predstavila zakon kojim bi se uvele američke sankcije protiv turske vlade ako ne poduzme mjere za rješavanje problema “pogoršanja ljudskih prava”.

Senatori Edward Markey, Ron Wyden i Jeff Merkley najavili su potez u Senatu, koji bi mogao dovesti do toga da predsjednik Joe Biden uvede nove sankcije protiv Turske.

Nacrt zakona usredotočio bi se na zvaničnike turske vlade za koje je utvrđeno da su odgovorni za pritvaranja navodnih “političkih zatvorenika”, politički motivirano pritvaranje novinara, ograničavanje slobode izražavanja putem društvenih mreža i druga gruba kršenja ljudskih prava, navode američki mediji.

Nacrt sastavljen od 19 stranica optužuje Ankaru za zatočenje desetaka hiljada ljudi i za suzbijanje političkih sloboda pod krinkom istrage pokušaja puča iz jula 2016. godine.

Nacrt zakona nalaže američkom državnom sekretaru da pruži pomoć organizacijama civilnog društva u Turskoj koje rade na oslobađanju političkih zatvorenika.

Također poziva Ankaru da „preduzme korake za značajno poboljšanje teške klime za novinare“ i „zaustavi svoje kontinuirano suzbijanje slobodnog izražavanja na internetu, uključujući ukidanje ili izmjene zakona koji omogućavaju vladi da blokira web stranicu ili ukloni sadržaj s web stranice“.

Isti nacrt zakona navodi da turska vlada mora zaustaviti neselektivno zadržavanje i progon advokata, sudija i tužilaca i ispuniti svoje obaveze prema međunarodnim sporazumima.

Ako se te mjere ne provedu, navodi se u nacrtu zakona, predsjednik će izreći sankcije u skladu sa Globalnim zakonom o odgovornosti za ljudska prava tzv. „Magnitskom aktu”.

Takođe se navodi da bi ministarstvo finansija trebalo da usmjeri ključne međunarodne finansijske institucije da se usprotive bilo kakvim zajmovima, grantovima, politikama ili strategijama “za koje se utvrdi da omogućavaju turskoj vladi da krši ljudska prava svojih građana”.

Rana Abtar, američka analitičarka koja prati rad Kongresa, izjavila je da nije iznenađujuće da je nacrt zakona ponovno stavljen na dnevni red. Nacrt zakona u prošlosti nije prošao na glasanju u senatu, gdje su republikanci imali većinu.

Međutim, demokrate su tijesno povratile kontrolu nad Senatom na izborima 2020. godine.

Abtar je usporedila prijedlog zakona s općim raspoloženjem Bajdenove administracije prema Turskoj, sa sve većim naglašavanjem pitanja ljudskih prava i političkih sloboda.

“Ovaj prijedlog zakona sadrži sve komponente za dobivanje dvostranačke podrške, ali rukovodstvo Demokratskog senata vjerojatno će slijediti vodstvo Bijele kuće u narednim koracima.”

Predsjednik Biden naljutio je turske zvaničnike prošle sedmice, tim što je stradanja etničkih Armenaca iz osmanskog doba proglasio genocidom.

Ukoliko nacrt zakona bude prihvaćen u Senatu i stupi na snagu, može se očekivati potpuni raskol između Turske i Sjedinjenih Država, čiji su bilateralni odnosi posljednjih godina na vrlo niskom nivou.

Očekuje se da će se dvojica lidera sastati na marginama samita NATO-a u Briselu narednog mjeseca.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021