Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Američki senator unaprijed znao za epidemiju i prodao privatne dionice

Predsjednik Obavještajnog odbora američkog Senata, republikanac Richard Burr, još u februaru je prodao dionice i upozorio na neposrednu katastrofu manji krug ljudi dok je Bijela kuća umanjivala prijetnju koronavirusom, objavili su u četvrtak američki mediji.

Senator Burr gotovo svakodnevno prima informacije od obavještajne zajednice o opasnostima koje prijete SAD-u.

Sedmicama prije nego što je američki predsjednik Donald Trump proglasio vanredno stanje, Burr je upozoravao na strašne ekonomske i društvene efekte koronavirusa.

I dok je predsjednik Donald Trump neumorno ponavljao da virus neće teško pogoditi Sjedinjene Države, senator Burr i njegova supruga su 13. februara iznenada prodali dionice na berzi čija je vrijednost bila najmanje 582.000 do 1,6 miliona dolara, navodi medijska kuća ProPublica koja se poziva na finansijske izvore.

Donald Trump je nakon dvije sedmice umirivao naciju tvrdivši da u zemlji neće biti više od 15 slučajeva koronavirusa koliko ih je tada bilo potvrđeno. No kako navodi National Public Radio (NPR), senator Sjeverne Karoline priznao je istog dana na neslužbenom sastanku sa bogatim magnatima, donatorima, da je koronavirus opasan kao što je to bio i španski grip 1918. godine koji je odnio desetine miliona života.

NPR je dobio snimak na kojoj senator Burr kaže donatorima petnaest dana prije nego je Trump zapanjio sunarodnjake zabranivši ulazak putnicima iz Evrope.

“Mogu vam reći jedno. Mnogo brže se prenosi od bilo čega što smo vidjeli u novijoj historiji”.

“Vjerovatno liči na pandemiju iz 1918.”, upozorio je Burr

Kao predjsednik Obavještajnog odbora Senata Richard Burr svakodnevno prima gotovo iste informacije kao i Bijela kuća, što se tiče prijetnji po državu.

Dan nakon Burrovog sastanka sa donatorima, Trump je izjavio:

“Nestaće. Jednog dana nekim čudom, samo će nestati”, govoreći o zarazi koronavirusom.

Informacije o senatoru Burru navode na sumnju da je predsjednik Trump, koji je bio upoznat sa ozbiljnošću zdravstvene krize, odložio uvođenje odluka koje su mogle smanjiti broj zaraženih.

Sjedinjene Države do danas imaju 19.000 zaraženih i 263 umrlih, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins.

Senator Burr je pak optužio NPR da je “neodgovorno protumačio” njegov govor pred donatorima.

Unatoč rastućem broju slučajeva, većina zaraženih pati samo od blagih simptoma i oporavlja se.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021