Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Američki ratni brodovi dolaze u Crno more zbog krize sa Rusijom

Grupa američkih razarača klase Arleigh Burke. (Fotografija: Američka mornarica)

Kako bi pokazale svoju privrženost teritorijalnom integritetu Ukrajine, nova američka administracija će poslati ratne brodove u Crno more uslijed tenzija sa Rusijom

Sjedinjene Države obavijestile su Tursku da će dva američka ratna broda proći kroz turske moreuze koji će biti raspoređeni u Crnom moru do 4. maja, objavila je Ankara u petak, istovremeno dok je Rusija rasporedila svoje vojne snage na istočnim granicima Ukrajine.

Posljednjih mjeseci dolazi do porasta nasilja između ukrajinskih trupa i separatista koje podržava Rusija u ukrajinskoj regiji Donbas. Njemačka je tražila od Rusije da povuče svoje trupe, dok je Moskva optužila Kijev za provokacije.

“Prije 15 dana diplomatskim kanalima poslana nam je obavijest da će dva američka ratna broda proći u Crno more u skladu s konvencijom iz Montrea. Brodovi će ostati u Crnom moru do 4. maja ”, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Sporazumom iz Montrea iz 1936. godine Turskoj je dat nadzor nad moreuzima Bosfor i Dardanele, kako bi ograničila pristup pomorskim ratnim brodovima u Crnom moru i usmjeravala prolazak stranih teretnih brodova.

NATO je ovog mjeseca izrazio zabrinutost zbog, kako se navodi, velikog nagomilavanja ruske vojske u blizini istočne ukrajinske granice, nakon što je Rusija upozorila da bi ozbiljna eskalacija sukoba u ukrajinskoj regiji Donbas mogla “uništiti” Ukrajinu.

Ukrajinske vlasti potvrdile su da će održati zajedničku vojnu vježbu sa partnerskim državama iz NATO-a.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

U vježbama će sudjelovati više od 1.000 članova vojnog osoblja iz najmanje 5 država članica NATO-a i bit će održane za nekoliko mjeseci, potvrdile su nedavno ukrajinske oružane snage.

Američki predsjednik Joe Biden ovog mjeseca je telefonirao sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim kako bi mu pružio “nepokolebljivu” podršku, nakon što su zapadne države i NATO izrazili zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021