Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Američki predsjednički izbori: Šta će se dogoditi ukoliko Donald Trump izgubi ili pobijedi?

Predsjednički kandidati Joe Biden i Donald Trump

Vlasnici američkog kapitala u 21. stoljeću nastoje promijeniti američku ulogu u svijetu. Šta ovo znači u kontekstu pobjede ili poraza Donalda Trumpa? Kako će se to odraziti na našu regiju i ostatak svijeta?

Današnji poredak u svijetu potiče još od kraja drugog svjetskog rata, iz kojeg su Sjedinjenje Države izašle kao najmoćnija svjetska supersila.

Međutim, danas se ova situacija mijenja. Scene koje smo prethodnih godina gledali na ulicama Sirije, Afganistana, Iraka i drugih država, u posljednje vrijeme vidimo da se i na ulicama američkih gradova događaju.

Američki predsjednički izbori koji dolaze diktirat će buduće događaje u ostaku svijeta. Trenutačna pandemija je stavila pod veliki stres američku ekonomiju, sa kakvim se nije susrela još od Velike depresije, tridesetih godina prošlog stoljeća.

Korona trenutno potresa Trumpov predsjednički tron, međutim, u normalnim uslovima Trump bi vjerovatno osvojio drugi predsjednički mandat.

Kada pogledamo smrtnost u SAD-u kada je u pitanju korona, najviše zaraženih i smrtnih slučajeva čini crnačka populacija i starci. Crnačka populacija je istovremeno najteže pogođena pandemijom i kada je u pitanju zaposlenost.

Američki naftni lobij koji stoji iza predsjednika Trumpa doživio je težak udarac, zbog nezabilježnog pada cijene nafte na američkom i svjetskom tržištu.

Većina američkih zemljoradnika i stočara podržavala je predsjednika Trumpa, međutim, u ovoj godini su i oni doživjeli velike ekonomske gubitke. Najveće američke kompanije iz mesne industrije našle su se pred bankrotom, a cijena mesnih proizvoda narasla je i do 30% procenata.

Ukoliko demokrate pobijede na ovim izborima šta će se događati?

Prema svim pokazateljima demokrate trenutno vode kada je u pitanju podrška birača, ali šta će se dogoditi ukoliko pobijede? Ono što je važnije od same pobjede demokrata, jeste način na koji će pobijediti.

Ukoliko Trump izgubi izbore sa malom razlikom, velike su šanse da takav izborni rezultat neće prihvatiti i neće dobrovoljno otići iz Bijele kuće, istovremeno optužujući demokrate za izbornu prevaru. Podsjetit ću da je rasprava o izbornoj prevari ozbilježila prethodne izbore u SAD-u.

Trump je unazad dva mjeseca već dao nagovještaj da bi se situacija mogla u ovom smjeru odvijati, Trump je u augustu mjesecu optužio demokrate kako planiraju „izbornu prevaru“ na predstojećim izborima.

Tako da, ukoliko Trump izgubi sa malom izbornom razlikom u rezultatu, u Sjedinjenim Državama mogli bismo svjedočiti velikim unutrašnjim nemirima i sukobima. Koliko je ovo ozbiljna najava najbolje govori činjenica kako u SAD-u postoji 393 miliona komada oružja u rukama američkih civila, što je gotovo u prosjeku 120 komada oružja na svakih 100 stanovnika.

Da bi se ovaj scenario izbjegao, potrebno je da demokrate pobijede sa najmanje 10% ili više procenata razlike. Jedino u ovom slučaju postoji vjerovatnoća kako bi postizborni period u SAD-u mogao proteći nešto mirnije.

Ukoliko demokrate pobijede na izborima, ponovo će se vratiti dosadašnjoj američkoj politici, vratit će se u članstvo unutar Svjetske zdravstvene organizacije i drugih UN-ovih institucija. Uspostavit će dijalog sa Kinom, i potencijalno omogućiti nastavak ekonomskog uspona nove supersile.

Ali šta ukoliko Trump ponovo pobijedi? Rat protiv Kine mogo bi postati neizbježna opcija

Ukoliko Trump osvoji novi predsjednički mandat, SAD čeka „najmračnija zima“, koju i sami amerikanci najavljuju, novi talas pandemije, koji bi mogao biti smrtonosniji od prvog.

Na američkom dolaru možemo vidjeti poruku stvarnih vlasnika novca „ANNUIT COEPTIS“, koje vidimo iznad svevidećeg oka na vrhu piramide.

Natpis kaže kako “Bog podržava/favorizira naša djela”.

Drugo značenje poruke “ANNUIT COEPTIS“ glasi “Završit ćemo zadatak koji smo otpočeli”. Ispod piramide vidimo latinski natpis “Novi svjetski poredak”.

Ali o kojim djelima oni govore? Radi se o novom načinu upravljanja svijetom, koji danas najbolje možemo vidjeti u Kini. Kineski novac, ulaganja i tehnologija ustvari ne pripadaju Kinezima. Investicije dolaze iz New Yorka, tehnologija dolazi iz Silikonske doline, dok kinesko bogatstvo dolazi iz Londona.

Pravo pitanje je zašto vlasnici američkog dolara i tehnologije svoje bogatstvo prebacuju u Kinu? Odgovor je jednostavan, žele promijeniti ulogu supersile koju su Sjedinjene Države imale u svijetu nakon drugog svjetskog rata.

Zbog toga danas svjedočimo prizorima povlačenja američke vojske iz regije Afroevroazije. Povlačenjem američke vojske, kineski projekat „Put i pojas“ uzet će novi zamah u ekspanziji.

Međutim, američka vojska se ne povlači iz Pacifika. Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je kako se nakon pandemije „Treba pripremiti za rat“.

Kineski vojni budžet dosegao je historijski najveći iznos izdvajanja za odbranu, iznosi čak 178 milijardi američkih dolara, što govori kako se Kina otvoreno priprema za rat.

Predstojeće američke izbore obilježit će međusobne optužbe o izbornoj prevari. Trump, ukoliko izgubi sa malom razlikom, mogao bi odbiti priznati rezultate izbora i neće napustiti Bijelu kuću

Generalno u državama u razvoju izabrani lideri, nakon gubitka vlasti, žive u strahu kako bi mogli biti izvedeni pred sudove. Zbog toga su spremni učiniti sve kako bi zadržali vlast.

Iako su Sjedinjene Države bogata i jako razvijena država, prethodna tvrdnja oslikava situaciju u kojoj se Trump sada nalazi.

Trump, ukoliko izgubi izbore, mogao bi postati prvi američki predsjednik koji će zvanično biti osuđen pred sudovima. Najbolji primjer za ovu tvrdnju je sudanski lider Omer el Bešir, koji se je nakon svrgavanja s vlasti našao pred međunarodnim sudovima.

Ukoliko republikanci pobijede, SAD će se naći u još većim unutrašnjim problemima nego do danas. Ukoliko demokrate uz malu razliku pobijede, SAD će se ponovo naći u unutrašnjim nemirima i problemima. Jedini izlaz za Sjedinjenje Države je sigurna pobjeda demokrata, koja bi mogla dovesti do nešto mirnije tranzicije Donalda Trumpa.

Sjedinjene Države su jako bogata i ekonomski moćna država, međutim, u čijim rukama i pod čijom kontrolom je ovo bogatstvo? Sve je izašlo na vidjelo za vrijeme Trumpovog mandata. Prema nekim izvorima, više od pola svjetskog bogatstva se nalazi u rukama svega 26 osoba, međutim ovaj broj u konačnici bi mogao biti i manji.

Na kraju, pobijedio Trump ili Biden, nije toliko važno u konačnici, jer u 21. stoljeću vlasnici kapitala tj. dolara odlučili su promijeniti američku ulogu u svijetu.

Koliko su vlasnici dolara moćni, najbolje govori činjenica kako je predsjednik Kennedy ubijen, nakon što je pokušao „nacionalizovati“ američke federalne rezerve.

Međutim, nije li Trump pokušao staviti federalne rezerve pod kontrolu ponovo? Situacija je jako ozbiljna.

Unutrašnji sukobi u SAD-u koriste na određeni način regijama Afroevroazije i muslimanskom svijetu. Američka vojska je započela povlačenje sa Bliskog istoka i Evrope.

U 21. stoljeću, nakon povlačenja američke vojske, u regiji Afroevroazije doći će do ponovnog uspona Turske. Današnja ekspanzija Turske u Africi, na Balkanu i Kavkazu, srednjoj Aziji to nagovještava. Trenutačno Turska radi na brojnim projektima preko kojih ima za cilj da ostvari dominaciju u ovoj regiji.

Ne radi se samo o tehnološko-vojnim, već i ekonomskim projektima. Istanbul bi u bliskoj budućnosti mogao postati jedan od glavnih centara islamskog bankarstva, na čemu turski zvaničnici već godinama rade.

Mnogli ste primijetiti kako Donald Trump ima jako dobre odnose i simpatije prema turskom predsjedniku Erdoganu. Vlasnici dolara nisu mogli prisiliti Donalda Trumpa da zvanično pošalje američku mornaricu u istočni Mediteran, protiv Turske. Međutim, Macronu, kao Rotšildovom bankaru je povjeren u ruke ovaj zadatak.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021