Američki medicinski tehničar pozitivan na COVID-19 nakon primanja vakcine

Fotografija: AP

45-godišnji medicinski tehničar iz Kalifornije pozitivan je na COVID-19 više od sedmicu dana nakon primanja cjepiva protiv koronavirusa kompanije Pfizer Inc., izvijestili su u utorak američki mediji.

Bolničar Matthew W., koji radi u dvije lokalne bolnice, napisao je u objavi na Facebooku 18. decembra da je primio vakcinu Pfizer, rekavši za ABC News da ga je ruka boljela jedan dan, ali da nije imao drugih nuspojava.

Šest dana kasnije na Badnjak, pozlilo mu je nakon što je radio u smjeni u jedinici bolnice za COVID-19 pacijente, dodaje se u izvještaju. Nahladio se, a kasnije je patio od bolova u mišićima i umora.

Otišao je na mjesto za testiranje u bolnici i dan nakon Božića bio je pozitivan na COVID-19, navodi se u izvještaju.

Christian Ramers, stručnjak za zarazne bolesti iz Porodičnog zdravstvenog centra u San Diegu, izjavio je za ABC News da ovaj scenarij nije neočekivan.

“Iz kliničkih ispitivanja cjepiva znamo da će trebati otprilike 10 do 14 dana da počnete razvijati zaštitu od cjepiva”, rekao je Ramers.

“Mislimo da ova prva doza daje vam oko 50%, a potrebna vam je druga doza da biste dosegli 95%”, dodaje Ramers, govoreći o djelotvornosti cjepiva.

Podijelite: