Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Američki izvještaj: Saudijski prijestolonasljednik je odobrio plan za ubistvo Khashoggija

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman (Fotografija: Palácio do Planalto/Flickr)

Saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Salman odobrio je operaciju hvatanja ili ubijanja disidentskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen 2018. godine, prema deklasificiranoj američkoj obavještajnoj procjeni, objavljenoj u petak, na način da ograniči štetu po američko-saudijske odnose

Khashoggija, američkog rezidenta koji je za Washington Post pisao kolumne sa kritičkim mišljenjima prema politici prijestolonasljednika, ubio je i raskomadao tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom u konzulatu kraljevine u Istanbulu.

Rijad je porekao bilo kakvu umiješanost prijestolonasljednika, faktičkog vladara Saudijske Arabije.

“Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammad bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu, u Turskoj, za hvatanje ili ubijanje saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, navodi američki ured direktora Nacionalne obavještajne službe u izvještaju objavljenom na svojoj web stranici.

“Ovu procjenu zasnivamo na prijestolonasljednikovom nadzoru nad donošenjem odluka u Kraljevini, izravnom sudjelovanju ključnog savjetnika i članova osiguranja Muhammeda bin Salmana u operaciji, i podršci prijestolonasljednika za korištenje nasilnih mjera za ućutkivanje neistomišljenika u inozemstvu, uključujući Khashoggija “, dodaje se.

“Od 2017. godine, prijestolonasljednik ima apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i obavještajnim organizacijama Kraljevine, pa je malo vjerojatno da bi saudijski zvaničnici izveli operaciju ove prirode bez odobrenja prijestolonasljednika”, navodi se u izvještaju.

“Prijestolonasljednik je Khashoggija smatrao prijetnjom Kraljevini i široko je podržavao upotrebu nasilnih mjera ukoliko je potrebno da bi se on ušutkao”, navodi se dalje u izvještaju.

U 15-članom saudijskom timu koji je stigao u Istanbul 2. oktobra 2018.godine bili su službenici koji su radili ili su bili povezani sa Saudijskim centrom za studije i medijske poslove (CSMARC) pri Kraljevskom dvoru.

U vrijeme operacije CSMARC je vodio Saud al-Qahtani, bliski savjetnik Muhammeda bin Salmana, koji je sredinom 2018.godine javno tvrdio da nije donosio odluke bez odobrenja prijestolonasljednika.

Ovaj dokument nije donio ništa novo što se do danas nije znalo. Ali je važan element u političkoj procjeni djelovanja administracije Joea Bidena, koji je u četvrtak razgovarao sa saudijskim kraljem Abdulazizom al-Saudom, prijestolonasljednikovim ocem. Očito je da se čekao taj razgovor kako bi nakon toga bio objavljen i dokument, a da je Biden kralju dao do znanja da neće, za razliku od Donalda Trumpa, tolerirati takvo ponašanje.

Muhamed bin Salman je učvrstio vlast otkako je svrgnuo svog ujaka kao prijestolonasljednika u dvorskom puču 2017. godine, nastojeći da pridobije podršku javnosti sa najavljivanjem popularnih ekonomskih i socijalnih reformi u Saudijskoj Arabiji.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021