Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Američki energetski sektor pretrpio je gubitak od 100.000 radnih mjesta

Američki naftni i plinski sektor jedan je od najteže pogođenih u svijetu zbog pada cijena nafte uslijed pandemije Covid-19, otkriva najnovija analiza  koju je objavio Rystad Energy koristeći se najnovijim podacima američkog Biroa za statistiku rada (BLS).

Više od 100.000 radnih mjesta u energetskom sektoru već je izgubljeno pokazuju podaci, najviše su pogođeni potporni sektori koji su u uskoj vezi sa naftnom i plinskom industrijom.

„Smanjenje radnih mjesta može se uglavnom pripisati sveobuhvatnim cijenama nafte vođenim snažnim smanjenjem domaće potražnje za naftom, što je rezultiralo neviđenom neravnotežom između potražnje i ponude. Kao odgovor na smanjenu potražnju, operatori i pružatelji usluga podjednako su smanjivali radna mjesta“, kaže potpredsjednik kompanije Rystad Energy za istraživanje energetike Matthew Fitzsimmons.

Pored suočavanja sa sigurnosnim rizicima s tekućim radovima, razne velike kompanije odgađaju ili odustaju od nove infrastrukture. Samo u Louisiani, više od 40% ulaganja u infrastrukturu prirodnog plina (LNG) planiranih za ovu godinu je odgođeno ili otkazano.

Smanjivanje broja radnih mjesta, pad potražnje također će se manifestovati i u obliku dubokog smanjenja plata. Plate u naftnoj i plinskoj industriji vjerovatno će doživjeti pad od najmanje 8% do 10% u 2021. godini.

Padovi plata i nagli pad radnih mjesta mogu rezultirat da radnici migriraju u druge industrije sa preklapajućim zahtjevima za vještinama, dok bi neki stariji radnici mogli potpuno otići u penziju, kao što smo vidjeli za vrijeme prethodnih padova cijena nafte.

U kombinaciji sa mjerama socijalne distance, strogim ograničenjima međunarodnih putovanja i strogim imigracijskim revizijama, to će negativno utjecati na zapošljavanje radne snage nakon što se cijene i potražnja stabiliziraju.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021