Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Američki CENTCOM tvrdi da je dron koji je napao tanker Mercer Street iranske proizvodnje

Iranski dronovi koji su predstavljeni za vrijeme vojnih vježbi (FOTO: Iranska vojska)

Sjedinjene Američke Države zaključile su da je bespilotna letjelica koja je napala tanker Mercer Street, kod obale Omana, proizvedena u Iranu, priopćila je u petak američka Centralna komanda (CENTCOM).


“Američki stručnjaci zaključili su na osnovu dokaza da je ovaj dron proizveden u Iranu”, navodi se u saopćenju za javnost od strane CENTCOM -a.

30. jula tanker Mercer Street napadnut je od strane bespilotne letjelice vojne klase, usmrtivši dva člana posade; zapovjednika broda, rumunskog državljanina i državljanina Velike Britanije koji je bio dio sigurnosnog tima broda, navodi se u saopćenju.

Iranska bespilotna letjelica Qods Mohajer-6 (FOTO: Iranska vojska)

CENTCOM je dodao da je tanker bio na meti dva neuspješna napada dronom 29. jula. Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael podržavaju navode Sjedinjenih Država o istrazi napada, navodi se u saopćenju. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je prošle sedmice da su se tri zemlje međusobno konsultovale kako bi utvrdile odgovarajući odgovor protiv Irana.

Izrael, Ujedinjeno Kraljevstvo, Liberija i Rumunija u dva odvojena pisma Vijeću sigurnosti UN -a saopćili su da vjeruju da je Iran odgovoran za napad. Iran je pak odgovorio da nije dobio nikakve dokaze o svojoj umiješanosti u napad.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije priopćilo da je Iran mogao napasti tanker sa naftom Mercer Street, i da London radi s partnerima na postizanju dogovora o odgovoru protiv Irana.

“Vjerujemo da je ovaj napad bio namjeran, ciljan i jasno kršenje međunarodnog prava od strane Irana. Britanske procjene su zaključile da je velika vjerovatnoća da je Iran 29. jula napao MERCER STREET, u međunarodnim vodama kod Omana, koristeći jednu ili više bespilotnih letjelica (UAV), rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab u saopćenju.

“Velika Britanija radi s našim međunarodnim partnerima na usklađenom odgovoru na ovaj neprihvatljivi napad”, dodao je Raab.

Kompanija Zodiac Maritime operator objavila je da je brod u vlasništvu Japana napadnut u blizini Omana. Kompanija je navela da je posada preuzela kontrolu nad brodom, dok ga je američka mornarica osiguravala.

Izraelski premijer Naftali Bennett izjavio je da postoje obavještajni podaci koji ukazuju na to da je Iran uključen u napad. Iran je porekao da je imao bilo kakvu ulogu u incidentu.

“Izrael je spreman napasti Iran”

Izrael je spreman napasti Iran, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Benny Gantz, dok se napetosti između dvije zemlje nastavljaju povećavati nakon smrtonosnog napada dronom prije osam dana na civilni brod u Perzijskom zaljevu.

Izrael smatra iranski nuklearni program brigom broj 1, iako je Teheran uvijek poricao nastojanja da razvije nuklearno oružje. Poznato je da Iran nastavlja razvijati sposobnosti za proizvodnju arsenala nuklearnog oružja, kao i balističke rakete sposobne nositi nuklearne bojeve glave.

“Iran je međunarodni i regionalni problem”, rekao je Gantz. “Svijet je svjedočio jednom primjeru u petak”, smrtonosnom napadu na tanker Mercer Street, koji je izveo dron samoubica, dodajući “Ovo se može dogoditi bilo kome.”

Gantz je rekao da bi novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je u četvrtak preuzeo dužnost od umjerenog Hasana Rouhanija, mogao dovesti Iran do još ekstremnije regionalne i sigurnosne politike. Kao odgovor na Gantzov komentar o napadu na Iran, Ujedinjeni narodi pozvali su sve strane da deeskaliraju situaciju.

Teheran će biti u mogućnosti razviti nuklearno oružje u roku od 10 sedmica, tvrdio je u srijedu izraelski ministar odbrane. SAD i Iran su ove godine započeli indirektne pregovore o američkom povratku u nuklearni sporazum iz 2015. godine, čija će ograničenja za obogaćivanje urana isteći 2030. godine, što Izrael odbacuje, navodeći da to neće spriječiti Teheran da razvije nuklearno oružje u budućnosti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021