Američke sankcije protiv Turske zbog nabavke S-400 postaju sve izglednije

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovara s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom (Fotografija: Cem Ozdel / Ministarstvo vanjskih poslova Turske)

Američki nacrt zakona o godišnjem odbrambenom budžetu u iznosu od 740 milijardi dolara obavezat će Bijelu kuću da nametne određene sankcije protiv Turske

Konačni nacrt američkog zakona o budžetu za odbranu u iznosu od 740 milijardi američkih dolara obavezuje Bijelu kuću da odabere listu sankcija protiv Turske, zbog nabavke S-400 sistema od Rusije.

Američki predsjednik Donald Trump, čiji mandat ističe narednog mjeseca, najavio je da će staviti veto na Zakon o odobrenju za nacionalnu odbranu (NDAA) napisan na 4.517 stranica, ali trebat će mu podrška u Kongresu, i to bi bio prvi takav veto u posljednjih 60 godina, izvijestio je Reuters.

Rusija je prošle godine isporučila odbrambene sisteme S-400, a Turska ih je testirala u oktobru ove godine.

Ankara tvrdi da S-400 neće biti integrisan u NATO sisteme, i da ne predstavlja nikakvu prijetnju, te je pozvala na zajedničku radnu grupu preko koje će se doći do prihvatljivog rješenja.

Nacrt zakona uključuje i ovlaštenje američkoj vojsci za upotrebu šest aviona F-35 koji su u SAD-u predati Turskoj, prije nego što je zemlja isključena iz F-35 programa zbog kupovine S-400.

Sankcije bi mogle naštetiti turskoj ekonomiji koja se već bori sa usporenim ekonomskim rastom izazvanim koronavirusom, dvocifrenom inflacijom i iscrpljenim deviznim rezervama.

Očekuje se da će novoizabrani predsjednik Joe Biden biti oštriji prema Turskoj od Trumpa, koji je imao bliske odnose s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, uprkos rastućem nezadovoljstvu američkih kongresmena prema turskoj vanjskoj politici.

Nacrt zakona o odbrani uključuje sankcije prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), koji su dijelom osmišljeni da odvrate države od saradnje sa Rusijom.

Američki predsjednik, u slučaju da se usvoji, imao bi mogućnost da bira sa liste blažih do vrlo oštrih sankcija protiv Turske.

Član senatskog odbora za vanjske odnose Bob Menendez bio je među poslanicima koji su pohvalili taj potez.

„Nevjerovatno sam ponosan što sam pomogao osigurati uključivanje odredbe u NDAA radi onoga što je predsjednik Trump odbio učiniti: službeno je u ime američke [vlade] utvrđeno da je Turska preuzela ruske odbrambene sisteme S-400 i da će zbog toga biti sankcionirana prema postojećem zakonu ”, napisao je demokrata u objavi na Twitteru.

Verbalni okršaj između Pompea i Cavusoglua na videokonferenciji članica NATO-a

Američki državni sekretar Mike Pompeo iskoristio je svoj posljednji sastanak u NATO-u ove sedmice da oštro kritizira Tursku, rekavši da je turska nabavka ruskog sistema “poklon” Moskvi, potvrdilo je pet diplomata i zvaničnika za Reuters.

Na povjerljivoj videokonferenciji ministara vanjskih poslova u utorak, Pompeo je rekao da Turska podriva sigurnost NATO-a i stvara nestabilnost u istočnom Mediteranu oko spora s Grčkom i Kiprom, oko prirodnih resursa plina, potvrdile su diplomate i zvaničnici koji su zatražili da ne budu imenovani jer su rasprave bile povjerljive.

Pompeo, koji napušta funkciju u januaru, po završetku Trumpovog mandata, također je rekao turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu da je Turska pogriješila što je poslala sirijske borce u Libiju, kao što je američko Ministarstvo odbrane zaključilo u izvještaju iz jula, a također i u sukob u Nagorno-Karabahu.

Ton sastanka opisan je kao “odmjeren”, ali “konfrontiraniji” nego što je to obično slučaj u NATO-u.

Turski ministar diplomatije rekao je u četvrtak da ne može komentirati povjerljivi sastanak.

“Morali smo kupiti [S-400] od Rusije, jer nismo mogli od naših saveznika,” dodao je Cavusoglu.

Turski izvori koji su upoznati sa sastanakom rekli su da je Pompeo iznio “nepravedne optužbe” i da nije postojao jedinstveni front protiv Turske za vrijeme videokonferencije NATO članica.

Naglasili su da je Turska bez preduvjeta bila otvorena za razgovore s Grčkom oko istočnog Mediterana.

Podijelite: