Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Američke jevrejske organizacije osuđuju Erdoganove “zapaljive” najave o oslobađanju Al-Akse

Fotografija: The Conference of Major American Jewish Organizations

Jevrejska krovna organizacija u Sjedinjenim Američkim državama objavila je da su izjave turskog predsjednika, na ceremoniji obilježavanja ponovnog otvaranja Aje Sofije kao džamije, zapaljive i uvredljive

“Poduzeti tako ekstremne korake da se gotovo 1500 godina stara crkva pretvori u džamiju služi samo za izazivanje sukoba,” stoji u izjavi.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je oslobađanje Al-Aksa džamije od Izraela, nakon što je Aja Sofiji ponovo vraćen status džamije.

Izjavio je da je “vaskrsenje Aja Sofije vjesnik oslobađanja džamije Al-Aksa i odraz muslimana da izađu iz teške unutrašnje krize”.

„Iznenađeni smo zapaljivom i uvredljivom izjavom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u kojoj nagovještava da on želi preuzeti kontrolu nad svetim mjestima u starom dijelu Jerusalema, u kojim se nalazi džamija Al-Aqsa“, navodi se u saopštenju američke krovne jevrejske organizacije.

Džamija Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto u Islamu, česti je uzrok izraelsko-palestinskog sukoba. Erdogan se dugo vremena zalaže za prava Palestinaca, uz to je više puta ponovio kako je grad Jerusalem crvena linija za Tursku.

„Ova nevjerovatna retorika koja se odnosi na džamiju Al-Aksa može i podstiče nasilje nad Izraelom i njegovim građanima – i dodatno će povećati napetosti u regionu. Oštro je osuđujemo i pozivamo predsjednika Erdogana da se odrekne zapaljivih riječi i postupaka “, objavila je američka jevrejska krovna organizacija.

Aja Sofija, prvobitno sagrađena kao katedrala 537. godine, pretvorena je u džamiju nakon osmanskog osvajanja Istanbula 29. maja 1453. godine, a potom je postala muzej 1935. godine pod vodstvom Kemal paše Atatürka.

U potpisu izjave nalaze se imena Arthura Starka, predsjedavajući, Williama Daroffa, kao izvršnog direktora, i Malcolma Hoenleina, potpredsjednika krovne organizacije američkih jevrejskih organizacija.

Govor predsjednika Erdogana na koji se odnosi izjava američke krovne jevrejske organizacije možete poslušati ispod:

https://www.facebook.com/novazoraa/videos/3431756230170396/

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021