Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Američka vojska uništila protivraketni sistem S-400 u simulaciji vojne vježbe

Ruski protivraketni sistem S-400 (Foto: Dmitriy Fomin)

Američka vojska tvrdi da je izvela simulirani udar na raketne baterije S-400 sistema, u sklopu vojne vježbe pod nazivom Afrički lav 2021


Ruski sistem S-400 smatra se najsmrtonosnijim protivraketnim sistemom, uz pretpostavku da može čak oboriti i najnaprednije avione pete generacije, poput F-35. Vježba Afrički lav 2021. započela je 7. juna i uključuje 7800 vojnika u Maroku, Tunisu i Senegalu i trajat će do 18. juna. Prošlogodišnja vježba otkazana je uslijed porasta slučajeva COVID-19 širom svijeta.

Prema izvještaju portala The Drive, američka vojska izvela je prošle sedmice u Maroku simulirani vojni scenarij, u kojoj su gađane dvije raketne baterije S-400. Američka komanda za Afriku (AFRICOM), sa sjedištem u Evropi, djeluju kao objedinjena komanda koja nadgleda operacije na oba kontinenta.

Afrički lav 2021 je godišnja multinacionalna vojna vježba, koju provodi AFRICOM, i održava se u okviru vojne vježbe Defender Europe, koja uključuje vojne operacije i obuku u sjevernoj Africi i južnoj Evropi.

Cilj vježbe je poboljšati interoperabilnost SAD-a, partnerskih država i regionalnih organizacija kako bi se suzbila regionalna nestabilnost, provodile mirovne operacije, suprotstavili se nasilnim ekstremističkim organizacijama, održavale prekogranična sigurnost i suzbijale transnacionalne prijetnje, navodi se na web stranici AFRICOM-a.

Najvažniji dijelovi tekuće vojne vježbe uključuju zračne manevre bombardera, lovačke avijacije, kao i zračne dopune gorivom, uz pomorsku vježbu gađanja i operacije humanitarne pomoći u Maroku.

Brodovi Šeste američke flote – USS Hershel “Woody” Williams, razarač USS Ross i ekspedicijski brzi transportni brod USNS Trenton – nedavno su učestvovali u pomorskoj vježbi u južnom Mediteranu 13. juna.

Kako su ‘nokautirani’ ruski S-400?

Američka vojska je objavila video vježbe iz zapovjednog mjesta (CPX) koja se izvodila u lučkom gradu Agadiru, u Maroku. “Izvedena su dva udara protiv dvije baterije S-400”, čuje se oficir koji govori u video snimku.

Još nije poznato kojim sredstvima su učesnici vježbe izvršili ove simulirane udare na protivraketne sisteme S-400.

Sistem S-400 Triumf (NATO naziva SA-21 Growler) sastoji se od raketa zemlja-zrak velikog dometa, sa maksimalnim dometom do 400 kilometara, i višestrukih lansirnih elemenata. To je ključno oružje u protuzračnoj odbrani Rusije, s mogunostima da uništava borbene avione, krstareće rakete, balističke rakete i dronove.

Jedan od najboljih protuzračnih sistema u svijetu, ujedno je i dvostruko jeftiniji u odnosu na njegov američki pandam, Patriot, što ga čini atraktivnim za inozemne kupce.

Rusija forsira izvoz otkako je odbrambeni sistem stavljen u operativnu upotrebu 2007. godine, a mnoge su zemlje iskazale zainteresovanost.

Indija, Kina, Turska i Bjelorusija prednjače u sporazumima za nabavke naprednog sistema protuzračne odbrane. Dok je Kina svoje raketne baterije dobila 2018. godine, Indija će prvu isporuku primiti u toku ove godine.

Saudijska Arabija, Katar, Alžir, Maroko, Egipat, Vijetnam i Irak su među zemljama koje su sa svojim ruskim kolegama održale neformalnu ili formalnu raspravu o nabavci raketnog sistema, navodi CNBC.

Turska je 2017. godine sklopila ugovor s Rusijom o nabavci S-400, iako je bila članica NATO-a. Nakon javnog prepucavanja između Ankare i Vašingtona, potonji je uveo sankcije prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika (CAATSA) koji zabranjuje zemljama da učestvuju u značajnim transakcijama s ruskim odbrambenim i obavještajnim sektorom.

Turska je također isključena iz američkog programa razvoja borbenih aviona F-35, zbog zabrinutosti da će Moskva dobiti pristup tehnologiji F-35. Međutim, Turska izgleda ostaje odlučna u svojim stavovima da će možda uskoro ozvaničiti kupovinu drugog dijela dogovorene isporuke S-400.

Ova odlučnost je ponovljena na nedavnom sastanku između Bidena i Erdogana, gdje je turski predsjednik rekao da je obavijestio američkog predsjednika Bidena da stav Ankare o sistemima S-400 ostaje nepromijenjen.

Uprkos vrhunskoj tehnologiji, S-400 nije testiran u realnom sukobu, navodi Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

S-400 su prethodno bili raspoređeni u ratom zahvaćenim zonama Sirije, Krima i ruske enklave Kalinjingrad, ali izvještaji sugeriraju mogućnost raspoređivanja sistema i u Libiji, koja se nalazi usred građanskog rata, u kojem nezvanično sudjeluje i Rusija.

Kroz simulacijsko uništavanje S-400, SAD neizravno dovode u pitanje efikasnost samog sistema u nadi da će pokolebati zemlje protiv kupovine ruskog oružja.

U međuvremenu, Rusija nastavlja s plasiranjem na tržište naprednog odbrambenog sistema, iako se ruski globalni udio u izvozu oružja nastavlja smanjivati, dok drugi igrači, poput SAD-a, Kine i Turske zauzimaju ruski udio na tržištu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021