Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Američka vojska napala sirijski režim, dvije vojne baze pogođene

Američki vojnici ubili su najmanje 1 pripadnika režima u konfliktu sa snagama Asadovog režima, koji su ih zaustavili u Sirijskoj regiji Haseke. Američki borbeni avioni gađali su dvije režimske vojne baze u regiji Haseke nakon napetosti sa snagama Assadovog režima.

Ujutro su prorežimske milicije pokušale spriječiti prolazak američkog konvoja na kontrolnoj tački koja je pripadala Assadovom režimu u selu Hirbet Ammo na putu Haseke-Kamišl.

Izvori su naveli da su prorežimski vojnici koji su presreli američku patrolu bili naoružani i da je jedan pripadnik režimskih snaga ubijen uslijed vatre koju su američki vojnici otvorili nakon napetosti između strana.

Nakon toga, režimske milicije su počele pucati u zrak kao znak upozorenja američkim snagama.

Nakon dogoađaja, američki vojnici vratili su se u središte grada Haseke sa svojim vozilima.

Nakon incidenta, dva američka borbena aviona, koja su poletjela iz baze Tel Beyder u Haseki, napala su dvije vojne baze režimskih snaga u blizini Haseke.

Američke snage započele su rad na uspostavljanju novih baza i vojnih punktova na dvije lokacije u blizini regije u kojoj su prošle sedmice zabilježene napetosti.

U međuvremenu, SANA, informativna agencija režima, objavila je vijesti o incidentu kako je ubijen civil, a drugi je ozlijeđen kao rezultat vatre koju su otvorile američke snage.

SAD žele zadržati sirijska naftna polja

S početkom turske operacije “Izvor mira”, američki vojnici su se pozicionirali oko naftnih polja dok su evakuirali svoje baze u zoni operacija turske vojske.

Američke snage, koje i dalje podržavaju YPG / PKK, trenutno su prisutne u 11 provincija i vojnih tačaka u provincijama Haseke, Raka i Dei ez-Zor u Siriji.

Washington također šalje pojačanje u vojne baze i punktove smještene blizu naftnih polja koja su zauzeli teroristi YPG / PKK.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su osigurali naftna polja na istoku zemlje i da će neki američki vojnici ostati ovdje.

Regija koju kontroliše teroristička organizacija YPG / PKK nedavno je bila poprište američko-ruskih napetosti. Od 18. januara ruske snage su čak pet puta pokušale da zauzmu naftna polja u gradu Rumeylan na sjeveroistoku Haseke.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021