Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Američka vojska najavljuje raspoređivanje vojske u Tunisu, zbog ruskih aktivnosti u Libiji

Američki SFAB vrši obuku iračkih vojnika . (Fotografija američke vojske, pukovnika Codyja Quinna, CJTF - OIR Public Relations)

Američko vojna komanda u Africi, “AFRICOM”, nastoji aktivirati brigadu sigurnosnih snaga specijaliziranu za obuku i pomoć stranim snagama, kako bi odgovorile na zajednička sigurnosna pitanja zajedno sa Tunisom.

AFRICOM je u izjavi naveo da je njihov zapovjednik general Stephen Townsend u telefonskom razgovoru u četvrtak izrazio ministru odbrane Tunisa, Imedu Hazguiju, svoju spremnost da rasporede brigade za pomoć i obuku, kao vid pomoći snagama u Tunisu, navodeći zabrinutost zbog ruskih aktivnosti u Libiji.

Kako se navodi u izjavi,  dužnosnici su se složili oko saradnje ​​u cilju postizanja regionalne sigurnosti i suočavanja sa eskalacijom nasilja u Libiji, kao odgovor na sve veće ruske vojne aktivnosti.

Ranije ove sedmice, američka vojska objavila je da je Rusiju 27. maja izvršila isporuku 14 lovaca MiG 29 i Su-24 u zračnu bazu Jufre, u Libiji, pod kontrolom Haftarovih snaga.

“Ukoliko Rusija osigura stalno prisustvo u Libiji i, što je još gore, postavi svoje raketne sisteme dugog dometa, to će biti preokret za Evropu, NATO i mnoge zapadne države”, rekao je američki brigadni general Gregory Hadfield, zamjenik direktora za obavještajni rad.

Ruska intervencija u Libiji, dodao je, daje Rusiji pristup nafti te zemlje i “strateški pozicionirane vojne baze u čijem je dometu Evropa”

“Dok Rusija i dalje raspiruje plamen libijskog sukoba, pojačana je briga za regionalnom sigurnosti u sjevernoj Africi. Tražimo nove načine za rješavanje pitanja međusobne sigurnosti s Tunisom “, navodi se u izjavi AFRICOM-a.

Prema informacijama na web stranici američke vojske, brigade za pomoć sigurnosnim snagama (SFAB) su specijalizirane jedinice s glavnom misijom za provođenje obuke, savjetovanja, pomaganja, omogućavanja i popratnih operacija sa savezničkim i partnerskim zemljama.

Zapovjedništvo američke vojske u Africi saopštilo je kako Tunis “prepoznaje zasluge” američkih vrijednosti i profesionalizma, te cijeni partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, premda se vlada Tunisa još uvijek nije oglasila po pitanju izjave AFRICOM-a.

Tunis ima status “ključnog NATO partnera”.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021