Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Američka vojska izvela zračne udare na iranske milicije u Siriji

Dim se diže nakon vazdušnog napada koalicije predvođene SAD-om u gradu Kobaniju, 2014. godine

Iako je udar prvi potez odmazde od strane Sjedinjenih Država nakon prošlosedmičnih napada u Iraku, čini se da je taj potez ograničenog opsega, čim se potencijalno nastoji smanjiti rizik od eskalacije

Sjedinjene Države izvele su u četvrtak zračni napad u Siriji na strukturu koja pripada, kako se tvrdi, milicijama koje podržava Iran, izjavili su dvojica dužnosnika za Reuters, što je po svemu sudeći očigledan odgovor na raketne napade na američke ciljeve u Iraku.

Iako bi napad mogao biti prvi potez odmazde od strane Sjedinjenih Država nakon prošlosedmičnih napada, čini se da je taj potez bio ograničenog obima, čim se nastojala izbjeći potencijalna eskalacija.

Također odluka o napadima u Siriji, umjesto samog Iraka, iračkoj vladi koja provodi vlastitu istragu o napadu 15. februara, u kojem su ranjeni Amerikanci, ostavlja prostora za djelovanje.

Zvaničnici su, pod uvjetom anonimnosti, izjavili da je napad odobrio predsjednik Joe Biden. Međutim, Pentagon nije odmah odgovorio na medijske zahtjeve za komentarima.

Slični američki napadi događali su se nekoliko puta u posljednjih nekoliko godina.

Raketni napadi na američke položaje u Iraku izvedeni su u vrijeme dok Vašington i Teheran traže način da se vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, iz kojeg je izašao bivši američki predsjednik Donald Trump.

U napadu od 15. februara rakete su pogodile američku vojnu bazu smještenu na međunarodnom aerodromu u Erbilu, u regiji kojom upravljaju Kurdi, usmrtivši jednog radnika, a ozlijedivši brojne američke zaposlenike i pripadnike američkih službi.

Meta još jednog napada bila je američka baza u kojoj su smještene američke snage, sjeverno od Bagdada, u kojem je povrijeđen najmanje jedan zaposlenik.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021