Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Američka i grčka vojska održat će zajedničke vojne vježbe blizu turske granice

Američki državni sekretar Mike Pompeo i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Grčka i američka vojska planiraju održati zajedničku vojnu vježbu u blizini regije Zapadne Trakije, gdje živi turska manjina, izvijestili su iz Atine u ponedjeljak.

Tenkovi grčke vojske Leopard pridružit će se tenkovima američke vojske M1 Abrams radi vježbe u blizini sela Petrochori, u Xanthiju.

Vježbu će pratiti grčki načelnik generalštaba Konstantinos Floros i najviši američki zapovjednici i diplomate u Evropi, navodi se u izvještajima.

Ankara je prethodno kritikovala Atinu zbog održavanja vojnih vježbi u turskom selu u Xanthiju, nazvavši to pokušajem zastrašivanja muslimanskog stanovništva tog područja.

Turska je također kritizirala američkog državnog sekretara Mikea Pompea zbog posjete administraciji kiparskih Grka, tijekom vikenda i dogovora o ukidanju embarga na oružje.

U julu je Pompeo najavio da će SAD uključiti administraciju kiparskih Grka u svoj program vojne obuke za 2020. godinu.

Posljednjih godina Atina i Washington značajno su ojačali svoje veze, u Grčkoj je krenulo otvaranje novih američkih-NATO vojnih baza. Nakon propalog vojnog puča u Turskoj, Sjedinjene Države započele su strateški dijalog s Grčkom, koji je obuhvaćao sva glavna područja saradnje.

Grčke baze koje koristi američka vojska

Zabrinuti zbog aktivnosti turske mornarice u regiji Kipra, Atina je otvorila Alexandroupolis, Solun, Kavalu, Larisu i Kretu za američke trupe, za koje se govorilo da uspostavljaju vojnu bazu i u Stefanovikiou , nakon što je nedavno dodijeljena Pentagonu.

Masivni američki ratni brod, USS Hershel Woody Williams, stigao je na grčko ostrvo Kretu prošlog mjeseca, dok su tenzije eskalirale između NATO saveznika Grčke i Turske zbog prava na energetska istraživanja u istočnom Mediteranu.

To je također pratilo francusko raspoređivanje vojnih snaga u regiji, pružajući vojnu pomoć Grčkoj u krizi, aktivni angažman za koji američka 6. flota kaže da za sada izbjegava.

“Ne sudjelujemo u ovoj eskalaciji i USS Hershel Woody Williams nije poslan da intervenira”, rekao je zapovjednik Kyle Raines, ataše za američku šestu flotu, za VOA.

Vojni stručnjaci opisuju USS Hershel Woody Williams kao plutajuću bazu. Radi se o novoj klasi brodova koje američka mornarica koristi kao brze centre za transport i podršku vojnim operacijama.

Vrijedno je napomenuti da je potpisivanje novog odbrambenog sporazuma između Atine i Washingtona u oktobru 2019. godine, amerikancima dalo slobodu da koriste infrastrukturu i pomorske luke Grčke.

Međutim, niti Turska niti Rusija ne gledaju blagonaklono na ovaj potez Grčke.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021