Connect with us

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Američka, francuska i ruska strategija protiv Turske u istočnom Mediteranu i Siriji

SAD su se u posljednjih nekoliko mjeseci ponovo aktivno uključile u zbivanja u Mediteranu, sjevernoj Africi, Siriji i Iraku. Pojedina dešavanja unutar turske mornarice su istovremeno nejasna, poput nagle ostavke admirala turske mornarice Cihata Yaycija.

Zašto je važan Cihat Yaycı? Yaycı je bio poznat kao idejni arhitekt sporazuma s Libijom o pomorskoj granici, i bio je prepoznat po svojim naporima u „čistki“ članova terorističke organizacije FETO iz turske mornarice.

Samo ove činjenice automatski stavljaju metu na čelo ovom turskom admiralu, koji je zasmetao SAD-u, Grčkoj, EU i Izraelu.

Grčki mediji pod nazivom Hellasjournal tražio je očitovanje američkog ministarstva vanjskih poslova, u kojem je tražen američki stav u pogledu tursko-libijskog sporazuma o pomorskoj granici i ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova u svojoj izjavi za grčke medije izjavio je kako libijsko-turski sporazum ne doprinosi miru u regiji, kako je provokativan sa turske strane.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za energetiku, Francis Fannon i američki ambasador u Grčkoj Jeffrey Piyat posljednjih dana održali su jedan važan sastanak.

Sastanak je održan u pogledu raspodjele energetskih resursa u istočnom Mediteranu, sastanku su prisustvovali i predstavnici Grčke, grčkog dijela Kipra i Izraela.

Cilj sastanka je bio doći do rješenja o tome na koji način ove tri države mogu raspodjeliti pomorski teritoriji, uz zaobilaženje Turske u raspodjeli.

Na kraju sastanka, Francis Fannon je izjavio kako sporazum između Turske i Libije nije u skladu sa međunarodnim pravom, kako su ovim sporazumom narušeni ekonomski interesi trećih država.

Ovdje se jasno može vidjeti i naslutiti ciljevi ovih država, na čelu sa SAD-om. Oni žele Tursku, koja ima najdužu pomorsku granicu u Mediteranu, zatvoriti uz njene obale.

Francis Fannon je dalje izjavio kako u istočnom Mediteranu niko ne može crtati karte na način kako to želi, alaudirajući ponovo na tursko-libijski sporazum, kako će SAD jasno odgovoriti onima koji ugrožavaju investicije američkih investitora u ovoj regiji, alaudirajući na Tursku

Istvoremeno najave američke komande AFRICOM o raspoređivanju vojnih trupa u Tunis, pod izgovorom ruskih aktivnosti u Libiji, postaju jasnije.

Naravno, američka vojska ne planira ući u direktni sukob protiv Turske ovdje zbog toga što ima posve drugu strategiju.

Posljednjih nekoliko godina, Francuska i SAD rade na ozbiljnom jačanju i naoružavanju vojske Egipta, posebno mornarice i zračnih snaga.

Ukoliko pažljivo analiziramo mornarice navedene tri države Izraela, Grčke i grčkog dijela Kipra, možemo uvidjeti da iako ujedinjeni, nemaju kapacitet da se suprostave modernizovanoj turskoj mornarici.

Zbog toga u bliskoj budućnosti će SAD i Francuska raditi na ozbiljnom jačanju egipatske i grčke mornarice, već sada možemo vidjeti brojne nabavke naoružanja navedenih država.

Samo tokom posljednjih pet godina otkako je Abdel Fattah al-Sisi 2014. godine izvršio vojni udar u Egiptu, uvoz naoružanja u Egipat porastao je za vrtoglavih 215%, većinom od SAD-a, Francuske, Rusije i Njemačke.

Na sirijskoj strani, SAD, Rusija i Francuska planiraju otpočeti „političko rješenje“ za sirijski sukob. Priprema se nova mirovna konferencija u Ženevi, na kojoj će sukobljene strane u sirijskom ratu razgovarati o budućem teritorijalnom uređenju Sirije

U dosadašnjim mirovnim pregovorima u pogledu Sirije uvijek su postojale dvije sukobljene strane,  sirijski režim i sirijska opozicija.

Međutim, sada velike sile nastoje uvesti i treću stranu. Radi se o terorističkim grupama PKK, YPG i ENK, koje nastoje objediniti u jednu grupu.

Od ovih grupa zapadne sile i Rusija očekuju zajednički stav u pogledu ulaska turske vojske u Siriju, koju nastoje proglasiti „agresorima“.

Nakon što bi protjerali tursku vojsku sa sjevera Sirije uz podršku velikih sila, ponovo bi se vratili uspostavljanju terorističe državice na sjeveru Sirije, koju nastoje povezati sa autonomnom kurdskom pokrajinom na sjeveru Iraka.

Naravno, Turska je ta koja će reći posljednju riječ, i u Siriji i u istočnom Mediteranu.

Autor: Tarık BaşTürk

 

Pročitajte još

Odbrana i naoružanje

Turski proizvođač bespilotnih letjelica Baykar objavio je nove detalje o svom najnovijem naoružanom bespilotnom sistemu, dizajniranom za polijetanje sa višenamjenskog amfibijskog broda, prepunog bespilotnih...

Odbrana i naoružanje

Kompanija Baykar Technologies prvi put je objavila fotografije konceptualnog dizajna budućeg bespilotnog borbenog aviona, smanjenog radarskog odraza, koji će izvršavati zrak-zemlja i zrak-zrak misije...

Istočni Mediteran

Grčka je u ponedjeljak potpisala ugovor s Francuskom u vrijednosti od 2,3 milijarde eura (2,8 milijarde dolara) za kupovinu 18 borbenih aviona Rafale, jer...

Istočni Mediteran

Grčka i američka vojska planiraju održati zajedničku vojnu vježbu u blizini regije Zapadne Trakije, gdje živi turska manjina, izvijestili su iz Atine u ponedjeljak....

Istočni Mediteran

Turska će provoditi petodnevnu vojnu vježbu s Turskom Republikom Sjeverni Kipar (TRNC), navodi se u priopćenju Ministarstva odbrane u subotu. U vojnoj vježbi će...

Istočni Mediteran

Grčka pregovara s Francuskom i drugim zemljama oko nabavke oružja za jačanje svojih oružanih snaga, rekao je vladin dužnosnik Reutersu u utorak, dok rastu...

Istočni Mediteran

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi presretanje šest grčkih borbenih aviona F-16, u istočnom Mediteranu. Turske zračne snage presrele su...

Analize i mišljenja

Turska je dugi niz godina kroz korištenje prava veta spriječavala bilo kakvu zvaničnu saradnju između NATO-a, Izraela i Kipra Posljednjih godina Turska ulaže velike...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021