Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Alžir uz Tursku digao glas protiv Egipta, UAE i Francuske

Novoizabrani alžirski premijer Sabri Bugadoum rekao je da će njegova zemlja u narednim danima predložiti nove inicijative za rješavanje krize u Libiji sa mirnim rješenjima.

Na marginama slanja konvoja humanitarne pomoći u Libiju, premijer Alžira rekao je da njegova zemlja na terenu u Libiji ne prihvata strane snage, navodi alžirska novinska agencija.

Dodao je da vojna rješenja ne mogu riješiti krizu, ali dijalog svih strana uz pomoć susjednih zemalja, posebno Alžira, može okončati sukob.

U međuvremenu, portparol alžirskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da je sporazum potpisan između Libije i Turske suvereno pitanje između dvije države i da ga Alžir ne osporava.

Alžirski dužnosnik u utorak je u izjavi naveo da je ono što se događa u Libiji opasno, naglasivši sklonost njegove vlade da nađe mirno rješenje krize.

“Ilegalne strane u Libiji odbacuju miran put i mobiliziraju odmetnike, uključujući milicije i plaćenike, pružajući im protok sredstava za proxy ratove”, objasnio je glasnogovornik.

Vrhovno sigurnosno vijeće Alžira odlučilo je 26. decembra da ponovo aktivira ulogu Alžira u međunarodnim pitanjima, posebno u Libiji, raspravljajući na sastanku koji je vodio novi predsjednik Abdelmadjid Tebboune. Govorilo se o stanju u regiji, naročito na granici s Libijom i Malijem, prema alžirskoj novinskoj agenciji.

Istog dana, libijski ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha rekao je da će se upostaviti savez  država Alžir, Tunis, Turska i Libija, obećavši da će taj savez pokrenuti masovnu saradnju u nekoliko narednih dana.

Izvor: www.libyaobserver.ly

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021