Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Alžirski ministar vanjskih poslova stigao u istočnu Libiju s “mirovnom inicijativom”

Alžirski ministar vanjskih poslova Sabri Boukadoum stigao je u srijedu u Al-Rajmu, u blizini istočnog grada Bengazija, i sastao se s Halifom Haftarom da bi razgovarali o tekućem sukobu u Libiji.

Alžirski ministar vanjskih poslova i Haftar razgovarali su o bilateralnim odnosima i ulozi Alžira u podršci stabilnosti Libije i zajedničkim naporima u borbi protiv kriminala i terorizma, saopćio je medijski ured Haftarovih snaga.

Posjeta dolazi nakon što su Alžir i Tunis obznanili da planiraju zajedničku inicijativu za postizanje mira među zaraćenim stranama u Libiji.

Na sastanku predsjednika Alžira i Tunisa 02. februara izjavili su da su njihove zemlje spremne pomoći u okupljanju sukobljenih strana sa ciljem pronalaska rješenja, a zatim im pomoći da izađu na izbore.

Izjavili su još da inicijativa treba saglasnost i podršku međunarodnih sudionika konferencije o Libiji, UN-a i članica EU.

U međuvremenu, 19. januara, tokom konferencije u Berlinu, alžirski predsjednik Abdelmajid Tebboune rekao je da je njegova zemlja spremna ugostiti dijalog između libijskih zaraćenih strana kako bi se postiglo rješenje.

Koliko je Halifa Haftar voljan odustati od vojne ofanzive na Tripoli govori činjenica da je njegova vojska prekršila svako dogovoreno primirje zadnjih godina.

Demokratski izbori u sadašnjim okolnostima ne idu u korist pučiste Haftara iz razloga što većina libijske populacije preko 70% živi na teritoriji GNA, i gotovo je sigurno da će na prvim izborima ukoliko se kandiduje biti poražen.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021