Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Albanija spasila 50 sirijskih izbjeglica na ruti prema Italiji

Prvi patrolni čamac klase Damen Stan tip 047 po imenu Iliria koji je 5. septembra 2008. godine stupio u službu kod Albanske obalske straže

Albanski vojni i policijski čamci spasili su 50 sirijskih izbjeglica zarobljenih uslijed lošeg vremena, dok su čamcem pokušavali doći do Italije, izvijestili su u subotu policija i lokalni mediji.

Saopštenje policije kaže da su, u saradnji sa italijanskom finansijskom policijom, u petak navečer pronašli napuhani čamac u delti rijeke Vjosa, nekih 100 kilometara (60 milja) južno od glavnog grada Tirane, gdje je bio blokiran oko tri sata zbog visokih valova u Jadranskom moru.

Prije dvije decenije, lokalni trgovci su redovito koristili ovu rutu za transport siromašnih Albanaca u Italiju.

Medijski portal Balkanweb.com objavio je da je 50 sirijskih migranata, uključujući žene i djecu, pronađeno nakon što je jedan od njih pozvao policiju da kaže kako je čamac blokiran zbog lošeg vremena i problema s motorom. Šesnaest migranata, uključujući troje djece, bilo je hospitalizirano.

Migranti su navodno platili do 2.000 eura (2.450 američkih dolara) za ilegalni transport prema Italiji. Policija nije pronašla trgovce ljudima.

Albanija, članica NATO-a od 2009. godine u nadi da će uskoro pokrenuti pregovore o članstvu u EU, sarađuje s evropskom graničnom agencijom Frontex na kontroli južnih granica sa susjednom Grčkom, odakle dolazi većina migranata.

Iako do sada nije bila na glavnoj tranzitnoj ruti za migrante koji su krenuli ka Evropi, male grupe migranata su pokušale preko Albanije stići do Italije i drugih država.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021