Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Albanija kreće u kupovinu turskih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2

Taktička bespilotna letjelica Bayraktar TB2 (Foto: Baykar)

Uz Sjedinjene Države, Turska je drugi najvažniji i dugogodišnji saveznik Albanije s kojom ima potpisane sporazume o odbrambenoj i strateškoj saradnji


Albanija će nabaviti vojne dronove za 8,2 miliona eura od turske kompanije Baykar Defense, objavio je albanski portal Exit news. Rebalansom vladinog budžeta 22. juna doznačen je novčani iznos Ministarstvu odbrane u tu svrhu.

Ranije ovog mjeseca, ministar unutrašnjih poslova Bledar Cuci objavio je fotografije svog sastanka sa predstavnicima Baykar kompanije i posjete njenoj fabrici, gdje su mu predstavljene sposobnosti borbene letjelice Bayraktar TB2.

 Albanska delegacija u posjeti turskoj kompaniji Baykar, poznatom proizvođaču bespilotnih letjelica (Foto: Baykar)

Prošle godine Albanija je postala prvi kupac turskog sistema protiv bespilotnih letjelica, koji je razvila turska odbrambena kompanija – National War Technologies Defense Systems Inc.

Međudržavni odnosi između Albanije i Turske nakon kosovske krize bili su usmjereni ka održavanju vojne i ekonomske saradnje. Posjete turskog i albanskog predsjednika i premijera na visokom nivou u Turskoj i Albaniji odvijale su se u prošlosti oko pitanja kao što je Kosovo, zajedno sa drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Medijski izvještaji tokom devedestih godina aludirali su na to da je Turska dobila vojne baze u Albaniji, duž granice s Grčkom, omogućavajući Turskoj da okruži tu zemlju. Vojni savez tokom devedesetih između Turske i Albanije također je bio usmjeren protiv Srbije, u slučaju da se rat oko Kosova proširi na širu regiju.

Turska je podržala pridruživanje Albanije u NATO alijansu. NATO vojnu saradnju između Albanije i Turske vidi kao stabilizujući faktor u nestabilnom regionu Balkana. Albanija je u protekloj deceniji u velikoj mjeri ovisila o turskoj pomoći i vojnoj sigurnosti.

U januaru ove godine, premijer Rama i predsjednik Erdogan potpisali su sporazum o uspostavljanju Visokog vijeća za stratešku saradnju i jačanju odnosa između dvije države na nivo strateškog partnerstva. Potpisani su i drugi sporazumi koji se odnose na ekonomiju, obrazovanje, turizam, zdravstvo, i posebnu vojsku.

Prema informacijama koju je objavila Anadolu Agency, potpisani su sporazumi i protokoli o finansijskoj pomoći s ciljem restrukturiranja albanskih oružanih snaga.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021