Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Albanija i Katar su prvi kupci turskog sistema za borbu protiv dronova

Kompanija iz odbrambene industrije sa sjedištem u južnoj Turskoj, koja proizvodi turske sigurnosne sisteme protiv bespilotnih letjelica, uključujući sistem ranog upozorenja za borbu protiv nekoliko vrsta prijetnji koje donose bespilotne letjelice (UAV), izvezla je svoje domaće sisteme u Katar i Albaniju.

National War Technologies Defense Systems Inc., sa sjedištem u provinciji Južne Antalije, radi na projektima razvoja sistema protiv dronova već 25 godina.

Dvije zemlje postale su prve koje su kupile proizvod turske kompanije iz inozemstva, dok su dužnosnici kompanije rekli da su u tijeku pregovori s drugim zemljama, u skladu s dozvolama Nacionalne odbrambene industrije.

Bekir Yalçın, koordinator za istraživanje i razvoj (R&D) tvrtke, rekao je u srijedu za Anadolu Agency da tvrtka proizvodi opremu za ometanje i započinje s proizvodnjom sistema protiv dronova, u skladu sa zahtjevima turskih oružanih snaga (TSK).

IHAMAX

Sistemi su uglavnom bili namijenjeni upotrebi protiv dronova koji nose drogu, eksplozivna sredstva ili druge vrste zabranjenih materija u svrhu stvaranja terora, posebno u naseljenim područjima.

Yalçın je rekao da se njihov proizvod naziva “IHAMAX” koji je izvezen u dotične dvije zemlje, dizajniran protiv prijetnji dronovima i da je u mnogim poljima superiorniji od svoje konkurencije. Prijenosni uređaj od 3 do 4 kilograma pruža pravolinijsku i kružnu zaštitu.

Kružna zaštita posebno omogućava učinkovita rješenja protiv takozvanih “rojeva” manjih bespilotnih letjelica i dronova.

IHAMAX je učinkovit u dometima oko 2 kilometra (1,24 milje), ovisno o uslovima na terenu i povezanosti sa zapovjednim centrom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021